Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Sloní sirotčinec ve Wildlife Discovery Centre - projekt, na který nezapomenete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Větrovcová

Zážitek na celý život, to je Wildlife Discovery Centre v národním parku Lusaka. Sloní sirotčinec, vzdělávací centrum na ochranu zvířat a přírody, vás seznámí s přírodní zambijskou krásou i důvody proč je nutné o ni pečovat.

Článek

Wildlife Discovery Centre spadající pod Game Rangers International (GRI) je organizace, která se zaměřuje na ochranu přírody a má největší vliv na krajinu díky svým třem pilířům ochrany. Tyto pilíře zahrnují ochranu zdrojů, program záchrany divoké přírody a iniciativu Community Outreach.

Ochrana zdrojů je klíčovým pilířem GRI. Organizace se zaměřuje na posílení postavení rangerů, kteří se nacházejí v první linii ochrany volně žijících zvířat. Tito rangeři se snaží chránit zvířata před různými hrozbami, jako je pytláctví. Kromě toho organizace také věnuje pozornost ochraně komunit a podpoře soužití člověka s divokými zvířaty.

Foto: Alena Větrovcová

Program záchrany divoké přírody je dalším důležitým projektem GRI. Jeho součástí je projekt sloního sirotčince, který se zaměřuje na zachraňování, rehabilitaci a následné propuštění afrických slonů, kteří byli odděleni od svého stáda a matky lidským zásahem. Tento program je řízený záchrannými týmy, které podporují volně žijící zvířata v nouzi, kde je to možné.

Nejmladšímu slůněti, které zde žije, jsou 4 měsíce a veškerá mláďata jsou ve stanovený čas ještě hromadně dokrmována mlékem. Ve sloním sirotčinci končí nejčastěji mláďata, kterým byla matka upytlačena kvůli prodeji cenných klů. Právě sloní sirotčinec je možné podpořit zakoupením návštěvy centra v době, kdy jsou mláďata dokrmována mlékem, a stojí to opravdu za to.

Posledním pilířem GRI je program Community Outreach, který se zaměřuje na vzdělávání, posilování a zapojování komunit žijících v blízkosti chráněných oblastí. Cílem tohoto programu je, aby současné i budoucí generace mohly ocenit význam životaschopného ekosystému. GRI se snaží spolupracovat s těmito komunitami a poskytovat jim nezbytné znalosti a zdroje, aby mohly lépe porozumět a chránit své životní prostředí.

Foto: Alena Větrovcová

Smutnou realitou je, že děti, které vyrůstají v Zambii, často během svého života nepřijdou do styku s divokými zvířaty, která jsou nedílnou součástí jejich krajiny. Důvodem je velmi vysoká cena safari a vstupu do národních parků, kterou si místní obyvatelé nemohou dovolit zaplatit. GRI umožňuje vzdělávání dětí ve speciálním centru, kde se učí ochraně zvířat i krajiny, odměnou jim je setkávání s chráněnými zvířaty.

Díky těmto třem pilířům ochrany přírody má organizace Game Rangers International značný vliv na krajinu, na kterou se zaměřují jejich projekty. Jejich práce je zásadní pro ochranu volně žijících zvířat, zachování biodiverzity a podporu udržitelného soužití člověka s divokou přírodou.

Foto: Alena Větrovcová

Divoká příroda a chráněná území v Zambii a Africe trpí stále větším ohrožením ze strany pytláctví a narušování, zatímco nedostatečně financované a nedostatečně vybavené orgány činné v trestním řízení se snaží s těmito hrozbami bojovat.

V rámci řešení této situace posiluje program GRI Resource Protection Programme vládní a komunitní rangery, aby lépe zabezpečili chráněné oblasti divoké přírody v Zambii, a to prostřednictvím podpory týmů pro boj s pytláctvím a hašení požárů. GRI podporuje operace základním vybavením a zásobami, zajišťuje školení, aby rangerové měli dovednosti pro efektivní a bezpečnou činnost, a poskytuje zásadní sociální podporu pro ně a jejich rodiny.

Foto: Alena Větrovcová

Wildlife Discovery Centre je jedno z nejzajímavějších míst v dojezdové vzdálenosti z hlavního města Zambie - Lusaky. Cesta autem sem trvá přibližně 45 minut. Centrum je součástí národního parku Lusaka, ve kterém je možné se vydat na projížďku s průvodcem a dojet na klasické safari, u kterého je ovšem nutné počítat s vyšší cenou. Běžnou praxí při domluvě ceny je smlouvání a často se stává, že v rámci parku je vám schopný průvodce říct pokaždé jinou cenu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz