Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Blíží se dovolená u moře. Na žahnutí medúzou moč nepomáhá, na pláž raději noste ocet a teplou vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Persblik / Pixabay.com

Medúza

Plavání v moři se může během vteřiny změnit v bolestivé zranění, které v horších případech vyžaduje asistenci lékaře. Jak účinně ulevit od bolesti při žahnutí medúzou? A co dělat při šlápnutí na pesce ragno nebo mořského ježka?

Článek

Moře je krásné a pro lidské zdraví prospěšné, proto k němu každý rok vyráží více a více lidí.

Zároveň ale skrývá i mnohá nebezpečí, která nemůžete nijak ovlivnit. Zejména mořská fauna je velmi rozmanitá na jedovaté tvory. Dnes se zaměříme na ty nejčastější, které se vyskytují v Čechy oblíbených destinacích - Chorvatsku a Itálii.

Medúza

Pamatujete si na památný díl přátel, kde Monica, Chandler a Joey vyprávějí napínavý příběh o tom, jak Monicu žahla medúza a bylo potřeba, aby jí někdo ránu počůral?

Dle serveru Vědátor na tuto první pomoc raději zapomeňte, pokud sebou na pláž nenosíte laboratorní potřeby a neumíte od moči oddělit další látky.

Webové stránky Hojení ran doporučují dané místo hned opláchnout slanou vodou. Určitě ne sladkou, protože ta může aktivovat jed a způsobit ještě větší bolest.

Pokud se v ráně nachází zbytky chapadel, je nutné je odstranit. Bez ochranných pomůcek (pinzeta a gumové rukavice), se do toho ale nepouštějte.

Následně webové stránky radí dané místo potřít pěnou na holení a oholit. Cože? Vy sebou na pláž nenosíte potřeby na holení? Tak v tom případě dané místo přejeďte například hranou kreditní karty. Principem je odstranit zbylé toxické buňky, které v ráně zůstaly.

Pokud jste na pláži v rámci nějakého letoviska, doporučuji návštěvu plážové lékaře. Ten ránu prohlédne a veškeré výše zmíněné úkony provede odborně za vás. Tito lékaři u sebe mají i octovou vodu, která vám uleví od bolesti.

Postiženému místu následně ulevíte pomazáním gelu po bodnutí hmyzem.

Pesce ragno

Před lety jsem působila jako delegátka v Itálii a zažila (naštěstí ne osobně) setkání s touto rybou. Jeden můj klient, chlap jako hora, mi volal z pláže a chtěl okamžitý odvoz do nemocnice.

Plakal bolestí a říkal, že ho asi kousl krab. Do nemocnice se nakonec dopravil díky plavčíkům, my jsme se s kolegyní smály, že to snad není možné. Druhý den jsem za ním dojela a on mi ukázal zprávu z nemocnice. Šlápl prý na rybu zvanou pesce ragno.

Jedná se o rybu, která se ráda zahrabává do písku na mělčině a má 5 až 7 cm dlouhé trny napuštěné jedem.

Po šlápnutí na tyto ostny ucítíte silnou bolest. Mohou se dostavit nevolnost a třes.

Jakmile dojde k bodnutí, první věcí, kterou musíte okamžitě udělat, je pokusit se uvolnit vstříknutý jed jemným zmáčknutím místa a zároveň zkontrolovat nepřítomnost trnů zadržených v podkoží. Ty mohou být v případě zadržení zdrojem infekce.

Postižené místo poté namočte do teplé vody, odpočívejte a doplňujte tekutiny. Ostny mohou být zdrojem sporů tetanu, a tedy se spojte s lékařem a konzultujte s ním nutnost preventivního píchnutí tetanovky.

Pokud se k bolesti přidají problémy s dýcháním, okamžitě navštivte lékaře.

Mořský ježek

Nepříjemné může být i setkání s mořským ježkem, na kterého opravdu šlápnout nechcete. Jeho ostny jsou napuštěné jedem a navíc na konci obsahují malinké háčky, díky kterým jdou ostny špatně vytáhnout.

Co naplat, stejně se mnoho lidí šlápnutí na ježka nevyhne. Co tedy dělat? Opět je dobré mít ocet, který zpomalí účinky jedu. Nalijte ho do teplé vody a postižené místo do něj namočte.

Následně místo vydesinfikujte a opatrně začněte vytahovat ostny. Na co však nezapomínejte, to jsou rukavice.

Ostny, které nejdou vytáhnout, by měl vidět lékař a vytáhnout je. Opět konzultujte s lékařem možnost píchnutí preventivní tetanovky.

Ropušnice

Už název napovídá, že se nebude jednat o moc hezkou rybu. Stejně jako mořského ježka i na ni narazíte v Čechy oblíbené destinaci - Chorvatsku.

Je opravdu ošklivá a vypadá jako kámen, takže na ni lehce můžete šlápnout nebo sáhnout.

Jed v těle zůstává dlouho a bolest se tak může stupňovat. Co tedy s tím? Co nejdříve postižené místo ponořte do horké vody. Teplo totiž zpomaluje šíření jedu.

Nevím jak vy, ale já asi začnu na pláž nosit ocet a rychlovarnou konvici. Očividně by to totiž mělo patřit do základní výbavy, když jdete k moři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz