Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak zvládnout první třídu s úsměvem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: White77 / Pixabay.com

Škola

Je to tady, velký milník v životě dítěte – 1. třída. Ještě nedávno to bylo miminko zcela závislé na vaší péči a nyní je z něj budoucí prvňáček. Co pro něj můžete udělat, aby první třídu zvládl co nejlépe a ideálně s úsměvem?

Článek

Především je důležité uvědomit si, jak velká změna v životě dítěte nastala. Bylo zvyklé si většinu dne hrát a nic neřešit. A nyní se po něm chce, aby každé ráno usedlo do lavice, vydrželo 45 minut soustředěně poslouchat, učit se, pamatovat si úkoly atd.

A to rozhodně není vše. Některé školy do své budovy rodiče nevpouští a dítě, které bylo doposud zvyklé, že mu pomáháte s převlékáním, je najednou na vše samo. Najít svou skříňku, svléknout se, dojít do třídy, připravit se na hodinu.

Již nyní je tedy potřeba začít na tyto změny svého budoucího prvňáčka připravovat, aby v září šel do školy s úsměvem.

Než začne škola

Samostatnost dítěte je základ do budoucna. Již nyní zapojujte budoucího prvňáčka do přípravy do školky. Nepomáhejte mu se zavazováním bot, s oblékáním do bundy – vše nechte na něm, protože ve škole mu také nikdo nepomůže.

Dostatek spánku je velmi důležitý a často opomíjený základ všeho. Prvňáček by měl chodit spát včas a měl by mít pravidelný režim. Každý učitel či učitelka vám potvrdí, že nejhorší je unavené dítě, které se nedokáže soustředit.

Optimální doba spánku pro mladší školní věk je 9-11 hodin. Již nyní byste tedy měli režim upravit tak, aby si dítě zvyklo na dřívější vstávání.

Nenechávejte všechno na první třídu. Víte, že má dítě problém s grafomotorikou? Trénujte společně i během prázdnin před nástupem do školy. Nejen, že tím grafomotoriku zlepšíte, ale zároveň naučíte dítě, že má nějakou povinnost.

Hra je stále důležitá, kroužků co nejméně

Prostor pro hru je stále velmi důležitý. Sice už máte doma prvňáčka, ale zároveň máte stále malé dítě, pro které je hraní velmi důležitou součástí jeho života. Je tedy důležité najít rovnováhu mezi časem stráveným ve škole a časem na hraní.

Rozumný počet kroužků je velice citlivé téma, které dost často vede k mnoha neshodám na sociálních sítích i mezi přáteli. Je důležité si uvědomit, že každé dítě je jiné a je třeba přistupovat k výběru a kvantitě počtu kroužků individuálně. Avšak platí, že není vhodné, aby mělo dítě každý den nějaký kroužek, natož pak několik denně, což není zcela neobvyklý jev.

Kroužky, zejména ty školní, svádí rodiče k tomu, aby jich zapsali co nejvíce. Dítě pak ale přichází o cenný čas v družině strávený hrou. Nemluvě o tom, že pokud má dítě každý den kroužek a vy se pak vracíte domů pozdě večer s unaveným dítětem, je pak velmi těžké se s ním učit a udělat domácí úkoly.

Společné učení je strašákem mnoha rodičů, zejména těch méně trpělivých. Stejně, jako jste si museli zvyknout na péči o malé miminko a najít společnou cestu, nyní si musíte najít společnou cestu na učení. Bude to nějakou dobu trvat, ale je důležité zkoušet a zjistit, co právě vám a dítěti bude vyhovovat nejvíce.

Aby učení bylo co nejméně stresující pro obě strany, mělo by dítě být odpočaté a nároky přiměřené. Nemůžete od malého prvňáčka očekávat, že bude vše umět hned nebo že bude trénovat psaní půl hodiny vkuse.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz