Hlavní obsah
Rodina a děti

Kolik času by měly děti trávit u obrazovek? Dle nových doporučení nejde o čas, ale o kvalitu obsahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mmamontov / Pixabay.com

Elektronika

Otázka, kterou si pokládají miliony rodičů po celém světě: „Není mé dítě u té obrazovky už moc?“ Určité limity by se měly dodržovat, ale důležitější je dle nových doporučení kvalitní obsah a zapojení rodičů.

Článek

Málokterý rodič v dnešní době zvládá žít bez elektrotechniky a využívá ji i ve výchově dětí. Dnešní děti se obrazovkám nevyhnou, protože technologie jde dopředu mílovými kroky a ony se budou muset tomuto vývoji přizpůsobit.

Následující text není zaměřený na to, aby soudil rodiče za jejich chvilky klidu, protože technologie, pokud je využita rozumně, může i pomáhat.

Právě slovo „rozumně“ dnes rozebereme a podíváme se na to, jaký je maximální čas, který by děti měly dle studií trávit u obrazovek. A také se zaměříme na to, co je ještě důležitější než tento časový limit.

Čísla jsou alarmující

Web OSF HealthCare zveřejnil počet hodin, které dle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí tráví jednotlivé věkové kategorie u obrazovek.

Čísla jsou velmi alarmující a dle webu nezapočítávají počet hodin, které tráví děti u obrazovek ve škole.

V kategorii 8-10 let se jedná o šest hodin, ve věku 11-14 let devět hodin a ve věku 15-18 hodin je to sedm a půl hodiny.

„Studie ukazují souvislosti mezi nadměrným časem u obrazovky a různými problémy s fyzickým a duševním zdravím dětí, jako je obezita, deprese, problémy s chováním a úzkost,“ uvedla pro OSF HealthCare doktorka Samina Yousuf.

Limity dle věku

Podle VeryWellFamily by mělo být samozřejmé, že děti mladší 18 měsíců nebudou vystaveny žádnému druhu obrazovky.

Batolata do dvou let se pak mohou seznamovat s obrazovkou za dohledu rodičů, kteří by měli vybírat jen kvalitní aplikace bez vnějších vjemů, jakými jsou například reklamy.

Pro děti starší dvou let platí stejné pravidlo jako pro batolata, co se výběru obsahu týče. Maximální strávený čas u obrazovky by pak měl tvořit hodinu denně.

U školních dětí by pak dle OSF Healthcare měl být limit na čas strávený u obrazovek stanoven na dvě hodiny.

Důležitější je kvalita obsahu

Server VeryWellFamily ale zároveň dodává, že dle nových doporučení by se rodiče neměli zaměřovat na přesně stanovený limit, protože ten ani, vzhledem k tomu, že obrazovky nás obklopují všude, nejde ovlivnit.

Rodiče by se ale měli zaměřit na pravidla týkající se elektroniky. Například žádná elektronika během jídla či pravidelné časy bez elektroniky (platící pro celou rodinu).

Server Mayo Clinic doplňuje, že rodiče by vždy nejdříve měli staženou aplikaci sami projít, zda se tam nevyskytuje nevhodný obsah.

Ideální je, když rodiče tráví s dětmi čas u jejich sledování obrazovky a mluví s nimi o tom, co mohou vidět.

V rámci sledování videí můžete použít možnost na ztlumení při reklamách, aby na děti nepůsobily další vjemy. Tyto chvíle je pak možné využít třeba jako soutěž, kdo udělá více dřepů, než skončí reklama.

Nikdy by neměla nastat situace, že dítě dostane tablet či mobil s přístupem na internet bez jakéhokoliv omezení, aniž by rodiče věděli, co tam dělá nebo co hraje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz