Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pauza na WC se musí ve švýcarské firmě napracovat. Ženy během menstruace budou tedy déle v práci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Čas strávený na WC si je nutné napracovat. Tak zní verdikt soudu, který se zastal švýcarské firmy. Ta má ve stanovách uvedeno, že cesta na záchod se musí pípnout jako pauza, kterou si zaměstnanci musí napracovat. Prý kvůli rovnoprávnosti.

Článek

Ano, během pracovní doby každý z nás stráví nějaký čas jinou činností, než prací. To asi není třeba rozporovat. Někomu náplň práce umožňuje více takových chvilek, jiným méně. Ale pauzu si dopřáváme všichni.

Pauzy jsou třeba

Když to vezmeme do důsledku, tak věřím, že cca třicet minut z osmihodinové pracovní doby strávíme jinak, než prací. Oběd do toho nepočítám a opět zdůrazňuji, že toto nelze aplikovat na každé zaměstnání. Třeba lékař či prodavačka si takový luxus nemohou dovolit.

Mnoho zaměstnání ale probíhá v rámci nějakých velkých továren nebo se jedná o kancelářské pozice. To máte tady kávička, tady cigárko, tady svačinka, zakecáte se s kolegou… A ono se to nakonec nasčítá.

Ale ono se s tím tak trochu počítá. Nejde dělat osm hodin v kuse stejnou práci. Nejen proto, že by se z toho za chvíli člověk zbláznil, ale hlavně by docházelo k velkým chybám z důvodu únavy.

Vrátím se například k povolání lékaře. Každá nemoc je jiná, každý člověk je jiný a každá diagnóza také. Náplň práce je tedy sice stejná, diagnostika a léčba lidí, ale zároveň stále jiná.

Oproti tomu práce účetní je práce pořád stejná - stále stejná čísla, stále stejné tabulky má dáti a dál. Pokud by taková účetní osm hodin bez přestávky ťukala čísla, tak by za chvíli únavou dělala chyby.

Proto si jde udělat kávu, jde se projít, jde si na chvíli s kolegyní popovídat o víkendu. Únava se sníží, mozek si odpočine a ona se pak může vrátit k práci.

Očekávala bych, že firma vyrábějící švýcarské hodinky by také byla ráda, kdyby lidé hlavně kvalitně odvedli svou práci namísto toho, aby hlídala, zda odpracují celých osm hodin.

Švýcarská firma hlídá čůrání

Takovou pauzou na vyčištění hlavy je i pauza na záchod, která je fyziologická a pochopitelná. Přijde vám to logické a normální? Mně také. Proč to tedy píši? Server Novinky informoval o tom, že švýcarská hodinářská firma Jean Singer at Cie již několik let uplatňuje pravidlo, že když jde zaměstnanec na záchod, musí si pípnout pauzu. Když tento předpis odhalila kontrola, firmě to zakázala.

Ta se nedala a hájila se u soudu s tím, že jí jde o rovnoprávnost mezi zaměstnanci. Prostě aby se jeden nezdržoval na záchodě více než ten druhý. A soud dal firmě za pravdu.

Okamžitě se zvedla vlna nevole a odborníci argumentovali tím, že lidé nebudou chtít pít, aby nemuseli tak často na záchod. Nemluvě o problémech se zácpou, když lidé nebudou chtít jít na tu „delší stranu“.

Menstruaci je třeba hlásit

Jediné, co soud firmě vytkl, je to, že nevzal v potaz jiné potřeby žen v době menstruace.

„Tento fyziologický jev vyžaduje dodržování základních hygienických pravidel, a tedy častější návštěvy toalety,“ uvedl dle zmíněného serveru soud s tím, že má firma přijmout opatření.

Jak tato opatření mají vypadat, to je mi však záhadou a trochu se to míjí tvrzením firmy o rovnoprávnosti. Je rovnoprávností to, že ženy budou muset hlásit, kdy mají menstruaci, a tedy kdy mají nárok na delší pauzy? To samozřejmě žádná žena neudělá.

Připomíná mi to situaci ze střední školy, kdy si učitel tělocviku dělal zápisy o menstruaci nás, studentek, abychom si náhodou dvakrát za měsíc nestěžovaly na bolest břicha. Pojem „nepravidelná menstruace“ či jiné možnosti bolestí během cyklu, to mu asi nebylo známo.

Takže v době, kdy se řeší, že by se ženám mohl zavést každý měsíc jeden den sick day, který by si vybraly v době, kdy mají „své nejsilnější dny“, budou ženy v této firmě pracovat o to déle, protože stráví více času na toaletě.

Pánové tomu nemohou samozřejmě rozumět, ale ženy ví, že v bolestech je každý pracovní den utrpením a těšíme se domů do postele. Místo odpočinku si ale ženy v této švýcarské firmě budou muset nadělat třeba i půl hodiny navíc.

Rovnocennost? Tu viděl verdikt leda z rychlíku

Upřímně mi přijde zcestná i obhajoba firmy o rovnocennosti. Když to vezmu do úplného důsledku, tak návštěva toalety je pro ženu vždy delší záležitostí než u mužů. Pánové přijdou, rozepnou poklopec a mají hotovo. Ženy si musí obložit či uklidit špinavé prkénko, svléknout kalhoty, sednout si… Myslím, že nelze rozporovat, že ženy mají v tomto více než jeden hendikep.

A jen tak z fleku bych jako obhájce zaměstnankyň také zmínila hormonální cyklus, kdy některé dny v měsíci musí ženy na záchod častěji (a nemluvím o již zmiňované menstruaci).

Jsou to také ženy, které rychleji prochladnout a mají poté tzv. nastydlý močák. Vaginální mykózy? Trápí mnohé ženy, ale již od podstaty názvu jimi prostě muži netrpí.

Abych ale nebyla neférová vůči mužům, tak prostata asi také umí pěkně potrápit.

Podtrženo a sečteno je verdikt soudu pro mne nepochopitelný, protože nejen že nepodporuje rovnocennost, ale navíc může vést i ke zdravotním komplikacím.

Zdroje: Novinky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz