Hlavní obsah

Těhotné ženy mají dle studie vyšší riziko, že je někdo zavraždí, než netěhotné ženy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Výzkumy ukazují, že těhotné ženy mají vyšší pravděpodobnost, že se stanou obětí vraždy, než netěhotné ženy. Alespoň to ukazují studie provedené v USA, které uvádí, že je toto riziko o 16 % vyšší než u netěhotných žen.

Článek

Těhotenství by mělo být bezpečné období v životě každé ženy. Ne vždy tomu ale tak je.

Vražda je druhou nejčastější příčinou smrti

Podle studie zveřejněné v časopise Obstetrics & Gynecology jsou vraždy druhou nejčastější příčinou úmrtí těhotných žen v USA, hned po komplikacích spojených s těhotenstvím, jako je krvácení nebo preeklampsie.

Výzkum ukazuje, že těhotné ženy čelí zvýšenému riziku násilí ze strany partnera. Těhotenství může zesílit stresové faktory v domácnosti, zejména pokud je těhotenství neplánované nebo nechtěné. V takových případech mohou být ženy vystaveny většímu nebezpečí násilí, které může eskalovat až k vraždě.

Zhruba dvě třetiny vražd souvisejících s těhotenstvím se staly během samotného těhotenství a ke zbývající třetině došlo během roku po porodu.

Těhotenství zvyšuje riziko

Většina výzkumů zjistila, že 3 až 9 % žen zažívá v těhotenství zneužívání, ačkoli existují dobře zavedené rizikové faktory, které jsou spojeny s vyšší mírou zneužívání, včetně nízkého věku, statusu svobodného vztahu, menšinové rasy/etnické příslušnosti a chudoby.

„Dokonce i pouhé nošení plodu zvyšuje riziko viktimizace, protože studie zjistila, že ženy, které jsou těhotné nebo které ukončily těhotenství v minulém roce, jsou zabíjeny o 16 procent častěji než netěhotné ženy. A mnohokrát, jsou zabity svým partnerem,“ řekla pro server Legal Moment Lynn Hecht Schafran, senior viceprezidentka neziskové organizace Legal Momentum a známá expertka na genderové předsudky a domácí násilí.

Pro úplnost je nutné uvézt, že všechny studie byly provedeny v rámci USA. Za Českou republiku žádné studie provedeny nebyly, a tedy nejsou dostupná žádná čísla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz