Hlavní obsah
Rodina a děti

Trampolína: Dětmi milovaná zábava, která děsí lékaře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Trampolína

Každý rok, jakmile se oteplí, vytáhnou rodiny na zahradu trampolíny. V tu chvíli se začnou ozývat chirurgové a ortopedi a před touto letní zábavou varují. Je trampolína opravdu tak nebezpečná? Ano, pokud nedodržíte základní pravidla.

Článek

Tcháni udělali našim dětem radost a na zahradu jim pořídili trampolínu. Děti měly radost, já měla také radost a vše bylo zalité sluncem. Než mi kamarádka řekla, že by takovou radost neměla, protože trampolíny jsou nebezpečné. A ukázalo se, že měla pravdu.

Varování napříč státy

Americká akademie pediatrů (AAP) vydala prohlášení, ve kterém varuje před nákupem trampolín, kvůli riziku zlomenin, poranění hlavy, krku a páteře.

Spojené království pak zveřejnilo studii (https://emj.bmj.com/content/26/10/728), která za pět měsíců shromáždila 131 zranění u dětí, z toho třetinu zlomenin. Mezi další zranění patřily výrony a řezné rány. Průměrný věk dítěte byl osm let a na zařízení bylo v době nehod v průměru 2,7 dítěte.

I čeští lékaři opakovaně varují, že úrazy na trampolínách patří vedle bazénů k nejčastějším rizikům léta.

„Typické jsou zlomeniny dolních končetin pod kolenem v horní části bérce. Je to takzvaná trampolínová zlomenina. Nebo také v oblasti hlezenního kloubu, ale setkáváme se i ze zlomeninami stehenních kostí, které jsou poměrně dost závažné. Třetí typ jsou zlomeniny páteře, které nejsou tak časté jako u končetin, ale jsou o to vážnější,“ uvedl pro CNN Prima News lékař z Fakultní nemocnice Motol Radovan Hudák v roce 2022.

Ten samý lékař se k trampolínám vyjádřil i v roce 2023 pro Televizi Nova a popsal nejnebezpečnější části trampolíny.

„Zarážející je, že až 90 % úrazů se stalo na samotné ploše trampolíny a jenom v 9 % se jednalo o pád mimo plochu nebo v 1 % o úraz o konstrukci trampolíny. Z toho jasně vyplývá, že nebezpečné nejsou jenom pružiny nebo okolí trampolín, ale primárně samotná odrazová plocha, kterou děti i rodiče mylně považují za bezpečnou,“ řekl Hudák.

Také dodal, že k 65 % zranění dochází na domácích trampolínách. Z tohoto počtu bylo 75 % způsobeno ve chvíli, kdy bylo na trampolíně více dětí a celých 90 % zranění proběhlo v době, kdy nebyly děti pod dohledem rodičů.

Zásady bezpečného používání trampolíny

Je tedy vůbec nějaká možnost mít na zahradě trampolínu? Mnoho lidí si myslí, že když pořídí dražší se sítí, tak to tím vyřeší. AAP ale varuje, že se jedná o falešný pocit bezpečí. Síť tedy není to, co by dělalo trampolínu bezpečnější, ačkoliv v porovnání s trampolínami bez sítě se samozřejmě jedná o velký ochranný prvek.

Co naopak mělo vliv na zranění na trampolíně, je počet dětí, které skáčou najednou. Nejlehčí osoba má pětkrát větší pravděpodobnost, že se zraní než kdokoli jiný na trampolíně.

Trampolíny by měly mít ochranné polstrování, které tlumí nárazy a je umístěno přes všechny pružiny, háky a rám.

Děti by měly být povzbuzovány, aby se odrážely uprostřed trampolíny, neskákaly a nikdy nelezly pod vybavení.

Trampolíny by také měly být umístěny správně, tzn. ne na tvrdém povrchu, v blízkosti stromů nebo plotů.

Předškolní děti by neměly skákat vůbec

Ale i když dodržíte všechna opatření, stejně zůstává jedno varování, a to od ortopedů. Ortopedi se všeobecně shodují, že dítě do šesti let na trampolíně nemá co dělat.

„U dětí mladších 6 let je méně pravděpodobné, že budou mít koordinaci, uvědomění si těla a rychlou reakční dobu potřebnou k tomu, aby jejich těla, kosti a mozek byly na trampolínách v bezpečí,“ vysvětluje doktorka Jennifer M. Weiss pro PR Newswire.

Navíc dle statistiky z roku 2022 se 126 úrazů (40 procent) týkalo právě předškolních dětí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz