Hlavní obsah
Rodina a děti

Vraťte ženám šestinedělí! Opravdu v bolestech nechtějí péct buchty a dělat kávu návštěvám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Těhotenství

Dříve – a v některých kulturách tomu tak stále je – se přistupovalo k šestinedělí s úctou a pokorou. Nikoho nenapadlo „zvát se na návštěvu“ v době, kdy žena prochází náročným fyzickým a psychickým obdobím.

Článek

Za novopečenou matkou se chodilo jen za účelem pomoci. Návštěvy či rodina vařili, uklízeli a obstarávali ženu, aby se ona mohla soustředit jen na to důležité – péči o dítě a péči o její tělo.

Dnes už není neobvyklé, že se již do porodnice hrnou návštěvy, díky kterým se maminka ani miminko nevyspí. A ihned po návratu z porodnice se očekává, že vám maminka udělá kávu a ideálně k ní něco upeče.

Co je to šestinedělí

Pojďme si však shrnout, co všechno obnáší šestinedělí. Mnoho lidí má totiž zkreslené představy o tom, co všechno musí žena v šestinedělí zvládnout.

Co asi většina ví, to je krvácení neboli „očistky“. Tělo ženy se čistí po devíti měsících těhotenství. Pro některé ženy toto období není příjemné a přijdou si nečisté. Cizí návštěva je pro ně poté velmi psychicky náročná.

Zavinování dělohy je něco, na co si vzpomene každá žena. Tento úžasný orgán během těhotenství zvětší svou váhu z 50 g na 1 000 g! A pak se musí vrátit na svou původní pozici, aby se mohly i ostatní orgány vrátit na svá místa. Chápete ten proces? Zatímco vy sedíte a povídáte si, v těle ženy se „hýbou“ orgány! Je jasné, že to je pro tělo velká zátěž a je tak pochopitelné, že je žena unavená. Jo a to jsme nezmínili to nejdůležitější – zavinování dělohy fakt bolí.

Kojení – to je na samostatnou kapitolu. Chvíli trvá, než se žena naučí přikládat své dítě nebo než kojení přestane bolet. Nemluvě o tom, že zpočátku je kojení spojeno právě s bolestivým zavinováním dělohy. Žena a miminko potřebují blízkost a spánek. A žena potřebuje kvalitní stravu.

Hormonální výbuch, který v těle probíhá v šestinedělí je neskutečný. Žena je smutná, pak veselá, pak se najednou rozpláče. Pochybuje o všem a zejména o tom, zda je dobrou matkou.

No a v neposlední řadě poporodní hojení. Opravdu si myslíte, že je pro ženu po nástřihu příjemné sedět s vámi u stolu a konverzovat? No není! Chce ležet v co nejpohodlnější pozici a ideálně se vůbec nehýbat.

Vraťme šestinedělí

V Barmě, Číně či Maroku stále dodržují posvátnost šestinedělí. O matku je celých šest neděl pečováno a její „jedinou“ starostí je péče o miminko.

V Polsku dokonce funguje asistenční služba, kdy k matkám v šestinedělí docházejí pečovatelky a pomáhají jim. Základní rozsah této péče hradí pojišťovna.

Pojďme se tedy zamyslet nad tím, jak se chovat k ženám v tomto citlivém období. Pojďme přestat myslet na naši potřebu vidět malé miminko hned po narození. Vyčkejme, až nás žena sama pozve. Bude to znamenat, že se na návštěvu cítí.

Jo a zapomeňte na dárky pro miminko! Přineste dar ženě. Doneste jí hotové jídlo, nabídněte pomoc s úklidem nebo procházku s miminkem v kočárku, aby se ona mohla vyspat.

Vraťme šestinedělí posvátnost, kterou si zaslouží.

Zdroj: Heroine

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz