Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kam v Praze a v Brně na veganské vánoční menu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Veganské jídlo je krásné na pohled.

Je to tady, svátky jídla máme za dveřmi. Pečeme, vaříme, smažíme, ale hlavně jíme. A co takhle najíst se někde v klidu bez práce a nepořádku? Připravili jsme pro vás tipy na brněnské a pražské vánoční hodování.

Článek

Co se vám jako první vybaví, když se řekne VÁNOCE? Od malička nám nalhávají, že jsou to svátky klidu, míru a pohody. Marně. Všichni dávno dobře víme, že se jedná především o nervy z úklidu, nákupů a povinných, ne vždy úplně příjemných, návštěv. Na čem se ale shodne většina populace? Jídlo. Hromady jídla. Cukroví, štědrovečerní večeře, chlebíčky a jednohubky na večírcích i u televize, salátu máme jak pro regiment vojáků, lednice praská ve švech. Bez zásob na 14 dní by se mohly Vánoce rovnou zrušit. Od Nového roku přece začíná dieta, chodíme do fitka, žijeme zdravě, tak co bychom si teď nedopřáli?

Občas ale chceme také vyrazit ven – například s přáteli, rodinou nebo na romantickou večeři do restaurace. Nemusíme vařit, hezky se o nás postarají, my si můžeme opravdu jen užívat zasloužený klid, mír a pohodu. Pak jsou výjimky, které nedělají zásoby, nebaví je vařit, ale také si chtějí dopřát sváteční speciality. Pokud patříte do některé z těchto skupin a nevíte, kam zavítat, pozorně čtěte. Přinášíme vám informace o vegan restauracích v Brně a Praze, které nabízejí v čase adventním a novoročním více či méně tradiční vánoční pokrmy.

BRNO

Die Küche

Každý vegan gurmán ví, že Brno je spolu s Prahou naším rájem. A zdejší podzimní bramborový salát s gorgonzolou, pekanovými ořechy, jogurtovým dresingem a sojovými řízečky v kukuřičné strouhance se nezdráhám nazvat pokladem. Přestože se nachází v běžném odpoledním menu, jeho lahodná chuť vám zpříjemní i chvíle sváteční.

Fryends

Představte si, možná to ještě nevíte, ale „okýnko“ už není jenom okýnko! O cca 10 metrů dále můžete místo toho posedět ve velmi příjemném dvoupodlažním bistru se zahrádkou ve vnitrobloku. A také nemají v nabídce pouze bagety a burgery a otevřeno mají i v neděli. Vánoční speciál právě chystají, pokud se dozvíme jaký, zde doplníme. Nicméně už teď víme, že se bude pravděpodobně jednat o klasiku „salát + něco“ a možná i domácí nevaječný koňak.

Vegalité

A jak probíhá předvánoční období v tomto legendárním brněnském podniku? Na to jsme se zeptali jeho provozovatele Jiřiny: „V období adventu ladíme tradičně některá naše denní menu do zimních a vánočních tónů. Například minulý týden jsme měli halušky s meruňkovým zelím nebo segedínský sojový guláš se spařenými švestkami, slivovicí a knedlíkem. Samozřejmě také už intenzivně řízkujeme a salátujeme, abychom  žaludky našich strávníků pomalu připravili na Vánoce.“

PRAHA

Belzepub

Na Žižkově v legendární burgerárně také slaví Vánoce! „Bramborový salát s NoFish u nás jede v plném proudu! Je od Zeastar a je fakt výborný. Vypadá i chutná jako ryba, ale nestála ani jeden život,“ říká Dani o sváteční specialitě jejich podniku.

Foto: Archiv autora

Salát a NoFish

Eaternia

Ve stálé nabídce této smíchovské velmi oblíbené jídelny naleznete celoročně bramborový salát a kukuřízek zdobený petrželkou a citronem. Pokud jste fanouškem vinných klobás, vřele doporučujeme zakoupit ty jejich vakuově balené chlazené. A nezapomeňte si pustit k dobrému trávení nějakou pecku z místního jukeboxu!

Foto: Archiv autora

Veganské vinné klobásy

Forrest

Příjemné bistro nedaleko I.P.Pavlova a Náměstí Míru nabízí ve svém jídelním lístku mimo jiné také bramborový salát a nerybí filet. Jen pozor, objednat si můžete až po 15. hod., do té doby lze vybírat z denního menu.

Sandokan bistro

Bezkonkurenčně nejveselejší a nejakčnější podnik chystá na předvánoční dny řízečky se salátem, nový rok zde můžete přivítat tradiční čočkou, s sebou domů pak zakoupit nevaječný koňak Zlaté prasátko. Nuda? Ani omylem! 15.12. se zde koná vánoční párty, kde vám Strejda Sandokan mimo jiné představí budoucí nové prostory. Takže koukejte dorazit, bude to krásný!

Foto: Archiv autora

Likér Zlaté prasátečko

Shromaždiště

Příznivci stylových žižkovských hospod zde mají možnost předvánočně posedět například u obalované hlívy s bramborovým salátem, ale pouze do 18.12. Pozor, otevřeno bude v novém roce až od 19.1.

Střecha

Restaurace s přesahem. Na stálém menu tohoto družstevního sociálního podniku v centru Prahy naleznete mimo jiné také řízečky s bramborovým salátem.

Vegan´s Prague

Na dotaz, co jejich restaurace chystá pro své hosty v období vánočních svátků, odpověděl manažer Lukáš: „Každý rok děláme bramborový salát s nějakými placičkami a la řízek, někdy s nori řasou. Dále letos plánujeme tematické vánoční burgery a polévky. V minulosti jsme zkoušeli speciality typu pečený vodní meloun, ale poptávka je spíše po tradičních pokrmech. Čočková polévka na Nový rok je samozřejmost.“

Veggie Garden

Tradice ctí i v Karlíně - poslední adventní víkend se zde můžete těšit na nekapra s bramborovým salátem.

A teď si jen vybrat a vyrazit. Máte-li tip na nějakou zde nejmenovanou vegan restauraci na území ČR s vánoční nabídkou, rádi ji dodatečně doplníme.

Pokud jste se rozhodli trávit sváteční čas doma, případně sami vyzkoušet nějakou kulinářskou specialitu, inspirací vám může být také naše databáze vánočních receptů.

Přejeme klidné prožití (přežití) svátků a dobrou chuť.

Text: Olga Jandová, korektura: Nela Otáhalová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz