Hlavní obsah
Lidé a společnost

Plníme si sen, říkají Kuchařky bez domova a plánují otevření vegan bistra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jako doma

Jedním z projektů organizace Jako doma, která poskytuje sociální služby ženám bez domova v Praze, byla donedávna Jídelna Kuchařek bez domova, která nepřežila pandemii covidu.

Článek

V současné době je tak jediným finančním příjmem Kuchařek bez domova pořádání cateringů. Když dumaly nad tím, kam se vrtnout, dostaly geniální nápad otevřít v centru Prahy vegan lahůdkářství. Nejednomu z nás, jakmile jsme se tuto novinku dozvěděli, srdce zaplesalo. Jenže ono to něco stojí. Proč zrovna lahůdky? Jak jim můžeme pomoci? Kdy ochutnáme první chlebíček? Na to a mnoho dalšího jsem se zeptala Olgy Pek a Magdaleny Jozové z týmu Kuchařek bez domova, s  kterými jsem si v průběhu rozhovoru začala po druhé otázce tykat.

Byla Jídelna Kuchařek bez domova a už není. Proč?

Olga: S příchodem všech možných krizí, které nás zasáhly – covid, následky agrese na Ukrajině, energetická krize, inflace – jsme zhruba rok řešily, že se nám v jídelně (Brožíkova 6, Praha 5) těžko přežívalo. Po zralé úvaze jsme provoz jídelny ukončily a poskytujeme pouze cateringy na akce, což je v současné době náš jediný příjem a jediná možnost, jak zaměstnávat holky bez domova.

Foto: Jako doma

Kluky bez domova zaměstnáváte taky?

Magdalena: Zaměstnáváme jen ženy bez domova, trans a nebinární osoby. Je to proto, že celá organizace Jako doma od samého svého vzniku řeší ženské bezdomovectví. Vycházíme ze silných feministických principů, které se opírají o to, že se v naší společnosti ženy obecně potýkají s jinými typy problémů. Proto naše organizace vznikla – aby se mohla věnovat problémům žen, které se ocitnou v sociální tísni. Postupem času jsme to rozšířily i na trans a nebinární osoby, se kterými jsme se začaly potkávat na ulici nebo v rámci naší práce, a hodláme v tom do budoucna pokračovat. Je to jedna z našich stěžejních věcí, které tvoří Kuchařky bez domova a celé Jako doma. Co se týče pracovního kolektivu (lidí s domovem), tak v minulosti i nyní v Jako doma pracují i muži. Máme ale zásady a principy, které se musejí v práci odrážet – především reflexe mužských privilegií, přehnané maskulinity atd. Na to klademe důraz.

O: Ženy na ulici se setkávají s násilím často ze strany mužů, a proto je důležité vytvořit takové prostředí, kde se i ženy, které zažily nějakou nepříjemnou zkušenost, budou cítit bezpečně.

… jako doma. Něco se chystá. Co to bude?

O: Máme v plánu otevřít veganské lahůdkářství Kuchařek bez domova, které jsou od samého začátku (cca 10 let) součástí organizace Jako doma. Pokud je nám známo, tak by se v Praze jednalo o první podnik tohoto druhu – vegan lahůdky zaměstnávající ženy bez domova. V současné době ještě uvažujeme nad tím, co to bude znamenat pro značku Jídelna Kuchařek bez domova a jestli Jídelna v názvu zůstane, nebo ne.

Proč zrovna lahůdky?

O: Chtěly jsme zrealizovat něco, co by nám samotným udělalo radost. Co se nám zdálo, že by na mapě Prahy pokrylo díru na trhu, a jsme moc rády, že to i ostatním lidem podle ohlasů přijde jako dobrý nápad. Plníme si sen.

Foto: Jako doma

Na Darujme.cz máte otevřenou sbírku. Jak to s ní vypadá?

O: Spočítaly jsme si vstupní náklady nezbytné pro otevření podniku včetně větších investic, jako je například pákový kávovar, výzdoba prostor, vitríny, překlenovací výdaje typu výplaty mezd v době stěhování, kdy nebudeme moci dělat cateringy, které nás živí, což nám vyšlo na 520 000,-. No a po necelém měsíci od vyhlášení sbírky jsme na nějakých 200 000,-. Jsme strašně příjemně překvapené, máme hroznou radost a moc dobrý pocit.

Zmiňuješ, že budou nezbytné větší investice na zařízení. Nemáte zájem o to, aby vám lidé věnovali například nějaké pěkné funkční a klidně i použité zařízení, které byste využily?

M: Až budeme vědět, kde budeme sídlit, co konkrétně budeme potřebovat, pak určitě vyhlásíme i sbírku věcných darů. Máme poměrně velkou praxi v tom, kde ušetřit, jaké využít zdroje atd.

O: Ale už teď vím, že bych ráda ten pákový kávovar. Klidně z nějaké zavřené kavárny…

Foto: Jako doma

Do kdy potrvá sbírka na Darujme.cz?

O: Do konce srpna s tím, že bychom měly mít do té doby také jasno, do jakého prostoru půjdeme. V současné době jsme ale na poli, kde je hodně nejistot. Možná najdeme prostory rychleji, díky čemuž se celý proces urychlí. Anebo taky ne. Proto prosíme všechny, aby se těšili s námi a byli trpěliví, než se nám podaří celou skládačku poskládat.

První chlebíček si tedy u vás dám kdy?

O: Když všechno dobře dopadne, tak v září, možná ale až v lednu.

M: Dřív než po létě to určitě nebude, doufejme, že to bude nejpozději v zimě.

Zmiňovaly jste cateringy. Jaké typy akcí umíte, jaký sortiment?

M: Téměř jakékoliv. S obsluhou i bez, nejčastěji dodáváme občerstvení na konference nebo svatby. Zvládáme i vícedenní akce.

O: Připravujeme hlavní jídla, velmi oblíbený je náš hlívový guláš nebo tikka masala. Dále slané mňamky, naše vyhlášené slané štrůdly se zelím nebo se špenátem, quiche, pečeme sladké koláče, muffiny, jednokorpusové dorty s náplní, jsme schopny zajistit freshe. Jediné, co neděláme, jsou alkoholické nápoje. I vzhledem k té skupině, s kterou pracujeme. Máme vlastní stánek, v minulosti jsme dělaly občerstvení na letních hudebních festivalech.

… nebo na demonstracích, že?

O: Ano, teď jsme byly se stánkem na akci Moje tělo, moje volba. To je naše srdcovka, tam nemůžeme chybět.

Foto: Jako doma

Jak akce probíhala, když už o ní mluvíme, kolik jídla jste tam prodaly nebo rozdaly?

M: Jídlo jsme tam prodávaly, a co zbylo, jsme dávaly za dobrovolný příspěvek na after party v komunitním centru Zdena. Jinak samotnou akci vnímáme jako strašně důležitou. Že je ve veřejném prostoru, že se za ni někdo postaví. Loni tam bylo o dost méně lidí. Pro nás je to i povahou cílové skupiny a způsobem, jakým pracujeme s ženami bez domova, další hlas, který je významný a je slyšet i vidět.

Budete otevírat vegan lahůdky, Jídelna Kuchařek bez domova byla vegan, cateringy máte vegan. Z jakých surovin vaříte?

O: Možná se to o nás moc neví, ale pracujeme s potravinovými přebytky. Jednak odebíráme suroviny z potravinových bank a pak od supermarketů a farmářů, spolupracujeme s Tesco Nový Smíchov. Máme od nich například zeleninu, která je před expirací. Nejedná se o zkažené nebo staré věci, ale například pouze se špatnou etiketou. Zároveň se snažíme neprodukovat potravinový odpad, takže rozdáváme přebytky potřebným lidem, případně jdou na farmu pro zvířata.

M: Tím, že pracujeme s ženami bez domova, tak si mohou i kuchařky vzít, co chtějí. Vozíme jídlo také do komunitního centra, na městskou ubytovnu, kde máme tým Jako doma.

Jaké všechny aktivity Jako doma provozuje?

M: V současné době máme 4 hlavní činnosti. Většina z nich vznikla během covidu, který s sebou přinesl řadu výzev a podnětů, na něž jsme měly potřebu reagovat. Získaly jsme podporu od města, a díky tomu jsme mohly rozjet hotel pro nejohroženější ženy na ulici v době pandemie, který se nyní přerodil v městskou ubytovnu. I nadále se tam s našim týmem o ženy bez domova staráme formou sociální práce. Rozjel se nám tým zabydlování, což je tým podporující ženy, které jsou již v komerčním nebo sociálním bydlení. Spočívá to například v podpoře při placení nájmu, při hledání práce, při navazování na ostatní služby atd. Toto jsou dvě zásadní služby, které přibyly. A pak tady máme stále se rozvíjející integrální služby – již zmiňovanou Jídelnu Kuchařek bez domova a Komunitní centrum pro ženy bez domova v Libni na Palmovce, které je otevřené pro nejohroženější ženy, tedy ty žijící venku. Dostávají zde materiální i emoční podporu, mohou se tady najíst a vysprchovat, vyprat si, navázat se na služby, získat poradenské minimum, domluvit si doprovody na úřady atd. Aktuálně pracuje Jako doma se zhruba 150 ženami. Snažíme se je komplexně podporovat v jejich nelehké životní situaci, nejen je například zaměstnat v Jídelně.

O: Což je samozřejmě velká výhoda, jelikož se ta podpora sčítá a je pravděpodobnější, že takový člověk zůstane na dobré trajektorii a bude se dál posouvat. Když je člověk v těžké situaci, tak je snadné spadnout zpátky, i když se stane nějaký krátkodobý pokrok.

Foto: Jako doma

Pokud by vám někdo chtěl pomoct jinak než finančně nebo hmotným darem. Je to možné?

M: Za mě je zásadní podpora objednáním si nějakého cateringu na jidelna@jakodoma.org, protože tím může přímo a reálně poskytnout práci ženám, které budou objednávku zpracovávat, vytvářet, obsluhovat.

O: Moc rády si zveme do jídelny profesionální cukráře a kuchaře, od kterých se učíme, co a jak dělat. Nedávno jsme měly úplně skvělý kurz na pečení veganského kynutého těsta, kde jsme si mimo jiné strašně pochutnaly. Uvítaly bychom například workshop na svatební dorty. Jelikož se ale rády učíme všechny nové věci, budeme vděčné i za kurzy například z oblasti marketingu nebo finančního řízení. V korporátech je velký trend proplácet zaměstnancům 2–3 dobrovolnické dny ročně v neziskovkách. Jako doma dále uvítá hygienické potřeby, oblečení (dámské, pánské, dětské), spodní prádlo, kosmetiku, dětské pleny, Sunar…

M: Ale i nábytek na vybavení bytů. Vítáme také pořádání různých zájmových kroužků, jakýchkoliv workshopů z oblasti veganského vaření nebo pohybové aktivity. Nicméně je důležité nejdříve zkontaktovat komunitní centrum, které má přehled o tom, co je potřeba, co chceme a co nechceme. Nejlepší je napsat na info@jakodoma.org nebo kontaktovat Jako doma přes sociální sítě.

Zdroj: Soucitne.cz, autorka: Olga Jandová, korektura: Silvestr Vandrovec Špaček, fotky: Jako doma & Petr Zewlakk Vrabec

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz