Hlavní obsah
Aktuální dění

Zakázat veganským firmám používat názvy mléko a sýr je protiústavní, implikuje nový právní spor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pexels.com

Montrealská firma Rawesome žaluje dvě úrovně kanadské vlády kvůli pravidlům týkajícím se užívání výrazů „mléko“ a „sýr“, které se dle kanadských zákonů vztahují jen na produkty vyrobené z kravského mléka.

Článek

Značka veganského sýra Rawesome se sídlem v Montrealu žaluje kanadskou a quebeckou vládu s požadavkem zpochybnění ústavnosti a aplikace desetiletí starých předpisů dle kanadského zákona o potravinách a léčivech, které udávají, že výrazy jako „mléko“ a „sýr“ lze použít pouze k popisu produktů vyrobených z kravského mléka. V roce 2021 město Montreal obvinilo firmu Rawesome, že výraz „sýr“ na jeho veganských výrobcích smetanového sýra by mohl spotřebitele uvést v omyl – i když na obalu výrobku Rawesome je jasně uvedeno, že sýry neobsahují žádné mléčné složky – a že by měl být tento výraz používán pouze k popisu potraviny vyrobené z kravského mléka.

Kanadské předpisy pro označování potravin, které byly vytvořeny v roce 1979 a od té doby nebyly aktualizovány, uvádí, že mléko je definováno jako „mléčný sekret získaný z mléčné žlázy krávy“ a že sýr se vyrábí koagulací mléka nebo mléčných výrobků. A dle zákona o potravinách a léčivech je v paragrafu pět uveden zákaz klamat spotřebitele o obsahu potravin.

Foto: Pexels.com

Mléko už dávno není jen „mléčný sekret získaný z mléčné žlázy krávy“.

Do případu firmy Rawesome a jejího boje proti obviněním se široce promítá snaha změnit jazyková pravidla pro průmysl nad rámec jedné kauzy. Společnost hodlá u soudu tvrdit, že je protiústavní zakázat veganským společnostem používat běžné výrazy jako „mléko“ a „sýr“ a tímto zákazem dochází k významnému narušení práv na svobodu projevu a svobodu svědomí zaručenou kanadskou Listinou práv a svobod, která dává spotřebitelům právo snadno vyhledat a identifikovat potraviny, které souzní s jejich etickým přesvědčením.

Proti cenzuře veganských etiket

Kanadská organizace zabývající se zvířecím právem Animal Justice v případu intervenuje, aby připojila další ústavně právní argumenty. Výkonná ředitelka a právnička Animal Justice Camille Labchuk vysvětluje, že případ Rawesome je součástí rozšířenějšího schématu jednání úřadů po celém světě, které se zaměřují na veganské společnosti s úmyslem zkomplikovat jim přístup k trhu.

„Jsme přesvědčeni, že je protiústavní zakazovat společnostem užití běžných výrazů jako ‚mléko‘ a ‚sýr‘,“ říká Labchuk pro VegNews. „Nikdo není klamán či zmaten kešu sýrem ani sojovým mlékem a je načase, aby kanadské regulační orgány přestaly nemístně cílit na veganské společnosti. Cenzura označování dává nespravedlivou výhodu mlékárenským a masným korporacím a staví rostlinné společnosti do konkurenční nevýhody.“

Labchuk dodává zajímavou věc, že v Kanadě společnosti vyrábějící sójové mléko neuvádí na obalech veganských mlék termín „mléko“, protože se všichni bojí regulátorů. Zástupci z řad masného a mléčného průmyslu stále dokola oživují argumenty, že výrazy jako „veganský sýr“, „nemléčné mléko“ a „rostlinné hamburgery“ jsou pro spotřebitele matoucí, avšak neexistuje důkaz, že by spotřebitelé byli do nynějška opravdu klamáni produkty Rawesome nebo jinými dalšími veganskými produkty, které takové výrazy nesou na obalu.

Foto: Pexels.com

Rostlinné mléko už spotřebitelé dávno znají a název je nemate.

V roce 2019 byl Kanadský průvodce potravinami aktualizován, kategorie mléčných výrobků byla zcela odstraněna, ale zákony o označování potravin svou podstatou stále udržují staré představy, že mléko a sýr mohou být výhradně živočišného původu. „Kanadský průvodce potravinami byl aktualizován před třemi lety za účelem odstranit kategorii mléčných výrobků, a nyní motivuje lidi, aby se více zaměřili na rostlinné bílkoviny. Přesto kanadské předpisy pro označování nebyly aktualizovány od roku 1979,“ říká Labchuk. „Vyzýváme kanadskou vládu, aby tyto zákony urychleně aktualizovala, aby se přizpůsobila růstu rostlinného potravinářského odvětví a pomohla lidem snadněji si oblíbit veganské jídlo, které je zdravější, prospěšnější pro planetu i pro zvířata.“

Veganský sýr je stále sýr

Americká značka veganských sýrů Miyoko's Creamery vyhrála loni podobný proces proti Kalifornskému ministerstvu výživy a zemědělství (CDFA) ohledně používání výrazů „máslo“ a „mléko“ na veganských produktech. Žalobu podala jménem Miyoko's Creamery organizace na ochranu práv zvířat Animal Legal Defense Fund poté, co CDFA požadovala, aby Miyoko's Creamery odstranila z obalu výrazy „máslo“, „mléko“ a „bez krutosti“, a z webových stránek aby pak odstranila obrázek ženy objímající krávu.

Ve své žalobě Animal Legal Defense Fund uvádí, že CDFA nesprávně uplatnila federální předpisy a porušila ústavní právo firmy Miyoko’s na svobodu projevu. Vítězství veganské značky v soudním sporu vytvořilo precedens pro ostatní značky, které bojují za právo na svobodu projevu při označování veganských potravin.

„Užívání názvů jako „máslo“ a „mléko“ u rostlinných jídel se chápe jako obvyklá řeč mezi spotřebiteli v moderním světě,“ vysvětluje zakladatelka Miyoko's Creamery Miyoko Schinner v prohlášení. „Jídlo se neustále vyvíjí a stejně tak by tedy měl jazyk zrcadlit aktuální odraz toho, jaká slova lidé ve skutečnosti používají k popisu svých jídel. Toto rozhodnutí nás nesmírně těší a věříme, že pomůže vytvořit precedens pozitivně ovlivňující budoucnost stravování.“

Zdroj: VegNews, překlad: Zuzana Jamaris, korektura: Pavla Doucková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz