Hlavní obsah
Lidé a společnost

Spasitel Jiří Bartoška. Kdysi byl fackou pro drogově závislou ženu, dnes by měl přemýšlet i on sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Herec a šéf Filmového festivalu v Karlových Varech se se zákeřnou nemocí nepere poprvé. Kdysi otevřel oči drogově závislé ženě, on sám ale zrovna zdravý život nežije.

Článek

Všichni máme v životě nějaký ten prohřešek. Co se ale týká zdraví, měli bychom o něj pečovat. Tělo je náš chrám, a jiný už mít nebudeme.

MALLORY

Mallory, která si později pozměnila jméno, během těhotenství nemohla přestat fetovat, aby se nepoškodil plod. Pak ale přišlo osudové setkání s Jiřím Bartoškou. O této ženě byl natočen dokument Heleny Třeštíkové, velmi podobný známému dokumentu „Katka“. Ta boj s drogami ale bohužel prohrála, dnes už je na samém dnu jak zdravotním, tak společenském.

Když potkal tehdy Jiří Bartoška drogově závislou „Mallory“, jak žebrá na Karlově mostě, byla tehdy tma, nikde ani živáčka. Byla tehdy těhotná. Herec této ženě promlouval do duše a ona to vnímala jako záchytný bod, určitou naději a odrazový můstek. Slova tak známého člověka ji donutily zamyslet se.

„Zprvu jsem si myslela, že je to nějaký podroušený turista, neboť jeho krok byl poměrně rozevlátý… Ptal se mě, na co peníze chci. Já mu ve zkratce vypověděla svůj příběh. Začali jsme si povídat. Neodsuzoval mě. Řekl mi, že pokud opravdu hodlám život změnit, ať se za ním, až vyabstinuju a odléčím se, zastavím, že mi pomůže,“ říká Mallory. Na rozloučenou dostala tehdy od Jiřího Bartošky dva tisíce.

Svůj boj se zákeřnými drogami vyhrála. Nepomohl jen Jiří Bartoška, nutná je i víra v sám sebe, nezlomné rozhodnutí, že to dokážu a taky podpora ostatních.

Jiří Bartoška jí pomohl ještě jednou, a to když ho požádala o pomoc, aby mohla vystudovat. Díky němu získala stipendium. Absolvovala Evangelickou akademii a obor sociální činnost. Dnes beseduje a varuje před užíváním drog.

OBRÁCENÁ STRANA MINCE

Jiří Bartoška se nikdy netajil tím, že nikotin je jeho fatální droga. I když se s ní mnohokrát snažil vypořádat, bohužel se mu to nepodařilo. Přes vážné onemocnění, kterému čelí již podruhé, kouří dál. S ohledem na jeho osudovou závislost je téměř neuvěřitelné, že dokázal neznámé mladé, těhotné dívce pomoct, aby skoncovala s drogami.

Bartoška se jednu dobu snažil přestat, značně ubral, a cigarety střídal s elektronickými, některé dny nekouřil vůbec. Podle informací Blesku ale nyní během natáčení kouří snad co deset minut. Stal se také tváří reklamy na alkohol. To poměrně znechutilo jeho diváky.

Právě „Mallory“ je inspirujícím důkazem, že se dá vyhrát nad jakoukoli závislostí. Škoda, že to nefunguje i obráceně a že právě ona není tím bleskem a fackou pro Jiřího Bartošku. Bohužel je závislost na nikotinu závažnější než například na heroinu. I to možná vysvětluje, proč se Mallory vyléčila, zatímco Jiří Bartoška nikoliv.

Nabízí se zde známé rčení „Káže vodu, ale pije víno“. Netvrdím, že jeho kouření je důvodem jeho nemoci, ale život si tak nějak zvláštně pohrál a myslím, že i když je Jiří Bartoška v krásném věku, se zdravím by hazardovat neměl ani on.

V současné době Bartoška hraje v seriálu Smysl pro tumor, který má vcelku dobré ohlasy, nicméně jsou lidé, kterým toto téma není ani trochu příjemné. Onkologické onemocnění vzalo těmto lidem osoby srdci blízké, a nejsou to vždy lidé, kteří nežijí zdravě. Koho si tato nemoc vybere, je zřejmě jedna smutná loterie. Proč si ale nahrávat sám tím, že se o své tělo nebudu starat?

„Na nemoci se koukám tak, že si řeknu: šestasedmdesát let je věk, kdy se asi umírá. A podle statistiky bych už měl být rok mrtvý. Prostě: narodíš se a umřeš,“ prohlásil herec. Krátce na to se dozvěděl, že je opět nemocný. Lehkovážná slova a přístup k životu má Jiří Bartoška opravdu humorný. Pro mě je hazard se zdravím tím největším hazardem vůbec.

Osobně se této nemoci velmi bojím, možná je to až panika. Držím pěsti všem, kdo si tímto onemocněním prochází, a věřím, že i když podle seriálu máme mít pro tumor také humor, nedokážu si představit, že ho někdo má. Ale samozřejmě psychika dělá divy a ten, kdo se nad toto dokáže povznést a nebere to jako konec světa, před těmito lidmi klobouk dolů.

zdroje: Blesk.cz, Krajské listy, Radiožurnál

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz