Hlavní obsah
Finance

A zase ty důchody !

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

A je to tady. Všichni řeší výše důchodů, věk odchodu do penze a hlavně - kdo to zaplatí.

Článek

Pokud se na to podíváme pohledem obyčejného člověka, ten vůbec netuší, jak vysoký důchod dostane. Kalkulačky na internetu vám toho moc nepoví a navíc jsou celkem složité. Kdyby se páni ministři obtěžovali snížit na úroveň „normálních lidí“ a věřím, že nás je většina, možná by nemuseli vymýšlet komplikované modely a mohli by stanovit jasná a srozumitelná pravidla pro všechny. Prodlužování důchodového věku je jen zbožné přání.

Po sedmdesátce se až na výjimky sejdeme u lékaře nebo v nemocnici. Takže na dávkách starý, unavený předdůchodce pár let před nástupem na penzi promarodí a zatíží rozpočet stejně. Řekněme si na rovinu, tudy cesta nevede. Kdyby nám řekli například: „Do penze půjdeš v šedesáti, ale dostaneš pouze deset tisíc měsíčně. O zbytek se musíš postarat sám. Buď můžeš dále pracovat a přivydělat si třeba na zkrácený úvazek, nebo si musíš spořit,“ možná by to mnoho lidí uvítalo. Věděli bychom, na čem jsme, nedělali si zbytečné iluze, že se o nás stát postará, a možná bychom se více snažili…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám