Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchod není sociální dávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.investujeme.cz/clanky/prumerny-duchod-cr-2020/

Je tu zmíněn názor, že důchod je sociální dávka. To je ale omyl. V důchodu stát člověku vrací to, co si během svého produktivního života na sociálním pojištění zaplatil.

Článek

Důchod není nějaká nároková sociální dávka jako dávka státní sociální podpory. Důchodci si na svůj důchod po celý pracovní život „spořili“ odváděním povinného sociálního pojištění. Ano, jsou případy, kdy za člověka platí sociální pojištění stát, nicméně tyto případy jsou v zákoně vyjmenované a mají své opodstatnění.

To znamená, že pro výplatu důchodu je třeba splnit zákonné podmínky - bez toho nárok na důchod nevznikne. Takže ano, o důchod se žádá a správa sociálního zabezpečení žádost posoudí podobně jako Úřad práce žádosti o dávky státní sociální podpory; rozdíl je však v tom, že Úřad práce doplňuje nedostatečný příjem jednotlivce nebo rodiny ze státního rozpočtu, kdežto pro důchodce je to mnohdy jediný příjem, který má, z něhož musí vyžít a na který si přispíval.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz