Hlavní obsah
Víra a náboženství

Saul z Tarsu alias apoštol Pavel není jen o jeho příběhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://dailyverses.net/images/cs/cep/zidum-4-12-2.jpg

Příběh apoštola Pavla je příběhem člověka, který byl coby Saul z Tarsu nejprve Božím nepřítelem, z něhož však Bůh učinil svého přítele, jemuž mohl zjevit svá tajemství, aby je sdílel se všemi lidmi.

Článek

Když Pavel představuje sám sebe, vydávajíc svědectví o svém životě před setkáním s Pánem Ježíšem Kristem na cestě do Damašku, kdy byl ještě Saulem z Tarsu, vůbec se nešetří - upřímně a otevřeně svědčí, že byl první z hříšníků, rouhač, pronásledovatel církve a násilník. Jako takový byl cestě do Damašku, aby stoupence té Cesty - dnes bychom řekli věřící v Krista - muže i ženy, jestliže tam nějaké najde, přivedl spoutané do Jeruzaléma. Jenže než tam dorazil, setkal se s Ježíšem - stalo se, že když byl na cestě a blížil se k Damašku, že ho náhle ozářilo světlo z nebe. Padl na zem a uslyšel hlas, který mu říkal: „Saule, Saule, proč mne pronásleduješ?“ Řekl: „Kdo jsi, Pane?“ On odpověděl: „Já jsem Ježíš, kterého ty pronásleduješ.“ A Saulova reakce? Řekl: „Pane, co chceš, abych učinil?“

Jaký to úžasný obrat v životě Žida? Žida vychovaného v Jeruzalémě u nohou Gamalielových (židovský učenec a farizeus, člen židovské Velerady), který byl přesně vyučen otcovskému zákonu a horlil pro Boha, byť ne podle správného poznání, neboť Židé jako národ v jeho době nepřijali Pána Ježíše za svého očekávaného Mesiáše.

Tak se stal Saul z Tarsu, narozený jako občan Římské říše v jedné z jejích provincií, apoštolem Pavlem (Pavel=malý). A tomuto nejmenšímu ze všech svatých, který ani nebyl hoden nazývat se apoštol, zjevil Bůh v Kristu Ježíši sám sebe způsobem, jakým se nedal poznat nikomu z ostatních apoštolů a dal mu taková zjevení, jaká nedal nikomu jinému z nich, takže první z apoštolů, Petr, později o Pavlovi napsal: „…náš milovaný bratr Pavel podle moudrosti, která mu byla dána, a jak to napsal i ve všech dalších listech, v nichž o tom (tj. o Božích věcech) mluví. Jsou v nich některé těžko srozumitelné věci, které neučení a neupevnění lidé překrucují, jako i ostatní Písma, ke své vlastní záhubě.

Pavlovi dal tedy Bůh v Kristu moudrost a milost mluvit o věcech, které byly a dodnes jsou pro mnohé těžko srozumitelné věci Boží a někteří lidé je dodnes k vlastní záhubě překrucují místo toho, aby je přijali, podle nich se modlili a žili životem, který se líbí Bohu.

V tom je dodnes také Pavel vzorem pro všechny lidi jako příklad člověka, který patří a slouží Bohu podle Boží vůle a k Boží slávě a který zároveň bojoval dobrý boj, dokončil běh a zachoval víru, od níž dnes mnozí křesťané odpadají poté, co opustili svou první lásku (k Bohu) anebo ji nechali vychladnout kvůli tomu, že se ve světě rozmnožila nepravost, jak dnes můžeme vidět na každém kroku, kamkoli se podíváme.

Kéž se Pavel stane příkladem pro dnešní věřící v Krista místo toho, aby jej kritizovali, nechápali či opouštěli podobně jako jeho spolupracovníci v jeho době. Amen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám