Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ve jménu pejska a kočičky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Štěpán Kulhan

Jagdteriér, plemeno které není vhodné pro každého

V tomto článku se zamýšlím nad volně se pohybujícími kočkami a psy v přírodě.

Článek

V dnešní době je pes a kočka pro mnoho lidí více než jiní lidé, o jiných zvířatech nemluvě.

Nezodpovědní majitelé psů a koček se dají rozdělit do dvou skupin. Na ty, kteří nad věcmi nepřemýšlí, či jsou opravdu naivní a nevidí žádný problém ve volně se pohybujících psech a kočkách, a na ty kterým je to jedno (jsou to zejména pejskaři). Volně žijící živočichové je zajímají maximálně jako trenažer pro jejich psa. Na slušné upozornění reagují často agresivně, a to někdy i fyzicky.

Pes (Canis familiaris) není v žádném případě součástí ekosystému a ani do něj nepatří. Jedná se o domestikované zvíře, které bylo člověkem šlechtěno pro různé účely (lov, hlídač stád a obydlí, obrana a boj, společník…). V současné době jsou vlastnosti jednotlivých plemen nebo konkrétních psů také využívány v moderních kynologických odvětvích (vodicí a asistenční psi, toxi a pyro psi, agility, psí tanec apod.). Mnoho lidí si pořizuje naprosto nevhodná plemena. Často jediným nebo hlavním ukazatelem je pouze modernost plemene nebo jeho exotičnost. Nebo si v horším případě vylepšují své ego. Mohu mít pouze takové plemeno, jehož nároky pokryji. Není možné kompenzovat nedostatek pohybu či vlastní lenost a pohodlí venčením na divoko (vypustím a čekám, jedu na koni a pes 100 m tu, pak tam, pak nikde, či podobné variace, kdy pes je bez vlivu svého vůdce, v těchto případech přesněji řečeno majitele). Pokud si pořídím loveckého psa, musím počítat s jeho loveckým pudem, který musím zvládnout. Je třeba si uvědomit, že lovecký pud nemají pouze lovecká plemena. Psovi je nutno zajistit jiné vhodné vyžití - pohyb u kola, běhání se psem, agility, nebo minimálně zahradu přiměřené velikosti, kde se pes zabaví a nebude nikoho a nic ohrožovat ani obtěžovat. Volně pobíhající pes není nebezpečný jenom pro volně žijící živočichy tím, že je ruší, či přímo štve a loví, ale takto vyrušená zvěř jde bez rozmyslu, bez ohledu na denní dobu a místo přes komunikace. Je to jeden z faktorů zvýšené nehodovosti motorových vozidel se zvěří, zejména v okolí lidských sídel, bohužel velmi těžko v konkrétních situací prokazatelný. Pes může být nebezpečný i lidem, zejména dětem a tělesně nebo duševně postiženým. Může ohrozit účastníky silničního provozu a samozřejmě sám sebe. V těchto případech může být dle příslušných právních předpisů postižen i majitel psa. V extrémních případech volně se pohybující psi mohou i v našich podmínkách přispět k naprosto nežádoucí hybridizaci pes x vlk.

Volně pobíhající pes, který není pod vlivem svého vůdce, je v přírodě rušivý element a není ani náhradou za vlka, jak občas někteří pejskaři argumentují. Pes je domácí zvíře, tudíž patří do vyhrazených prostor (zahrada, cvičák, byt apod.) a do krajiny pouze při jasně stanovených činnostech (lov, ochrana stád, služební psi při výkonu, samozřejmě vodicí a asistenční psi, nebo psi na procházce pod jednoznačným vlivem osoby za ně zodpovědné). Dále většina psů u nás na rozdíl od vlka má svou boudu, gauč apod., dostanou nasypané granule, nebo minimálně nějaké zbytky. Vlk se o sebe musí postarat sám. Tím se v tomto smyslu šance vlka a jeho kořisti vyrovnávají, žijí ve stejném prostředí, ve stejném počasí.

Ohledně venčení na volno, bych se chtěl krátce zastavit u elektrického výcvikového obojku. Mnoho lidí s ním má etický problém, což se dá pochopit. Každý si musí odpovědět na otázku, co je menší zlo, vyrušovaná, uštvaná, poraněná a mrtvá volně žijící zvířata, případně štvané zvíře, či zaběhnutý pes jako „účastník“ dopravní nehody, či elektrický impuls, pokud není zbytí.

Kočka domácí (Felis catus) nesupluje kočku divokou, jak se někteří zastánci koček snaží veřejnosti podsouvat. I zdivočelé kočky žijí v jakési koexistenci s člověkem. Je jasné, že kočka díky svým ekologickým nárokům je chována jiným způsobem než pes, mimo to je často chována i z jiných důvodů, zejména na venkově. Přesto není možné přehlížet problémy, které kočka způsobuje. Kočka je obrovský predátor. Vychází s oblibou na lov do zahrad a krajiny, kde jí za oběť padne množství volně žijících živočichů. Na toto téma existuje řada seriózních studií, např: A global synthesis and assessment of free-ranging domestic cat diet. Rozhodně nelze říci, že většina živočichů, které kočky uloví, jsou nemocní, zesláblí, odsouzeni k úhynu. Jedná se zejména o obratlovce přibližně do velikosti zajíce, kdy ve světovém měřítku se bavíme o miliardách usmrcených živočichů ročně. Loví ryby, obojživelníky, plazi, ptáky, savce, čímž na jejich populacích páchá ekologické, případně ekonomické škody a dále konkuruje přirozeným predátorům (liška, kuny, div. kočka aj.), čímž se na populace kořisti zvyšuje predační tlak, který může být pro ně osudný. Stejně jako pes, většina koček velmi profituje se soužití s člověkem. V případě, že neuloví, najde potravu u lidí a místo toho, aby zeslábla nebo uhynula, objeví se na lovu v plné síle. Namnoženost domácích koček je pro ekosystémy, často zasažené dalšími negativními vlivy, až devastující. Navíc je běžné, že kočky loví jenom pro zábavu.

Pozitivní je, že přibývá uvědomělých majitelů koček. Čím dál častěji je vidět prostorné voliéry na balkonech či zahradách, které slouží k chovu koček. Kočka má adekvátní prostor, musí se samozřejmě zabavit, je v bezpečí, neohrožuje jinou faunu. Dalším opatřením může být umístění rolničky na krk kočky, nebo nepouštět kočky v noci ven.

Závěrem bych chtěl zmínit zásadu tří K, na kterou poukazují například myslivci. Znamená to klid, kryt, krmení. Nejlépe, když si toto představíme sami na sobě. Jak by nám bylo, kdybychom byli v permanentním stresu, necítili se bezpečně a potravní nároky pokrývali nárazově, podle okolností. Bohužel přesně takto působí volně se pohybující psi na volně žijící živočichy. Modelovým příkladem nám může být srnčí zvěř. Fyziologicky má tato 8 – 12 pastevních cyklů v průběhu 24 hodin. V důsledku antropogeních vlivů výrazně omezuje počet cyklů, zatahuje na hůře dostupná místa, kde se koncentruje, a navíc může způsobovat škody na porostech, přechází častěji přes komunikace a podobně. Buďme ohleduplní k přírodě, ale i k sobě navzájem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám