Hlavní obsah
Umění a zábava

M3GAN jako horor naprosto selhává. Příběh inteligentní panenky nemá čím zaujmout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Foto distributora. Zdroj: CinemArt.cz

Foto distributora. Zdroj: CinemArt.cz

Na M3GAN jsem šel s očekáváním béčkového hororu, který chce především bavit. A ačkoliv se snímek může opřít o kvalitní herecké výkony a zajímavou první polovinu, v té druhé je nezáživný, předvídatelný, a především vůbec nefunguje jako horor.

Článek

Když osmiletá Cady přijde během dopravní nehody o rodiče, je umístěna do péče své tety Gemmy. Ta si rozumí s technologiemi, ale s dětmi to moc neumí. Shodou okolností však pracuje na vývoji chytrých hraček a zároveň potají zdokonaluje projekt s názvem M3GAN. Mluvící panenka řízená umělou inteligencí se schopností sama se zdokonalovat má potenciál prakticky nahradit rodiče. Cady si ji naprosto zamiluje a vypadá to, že Gemma svým vynálezem způsobí revoluci v hračkářském průmyslu. Postupně nicméně začnou na povrch vyplývat i negativní stránky celého projektu. M3GAN je totiž ochotná udělat pro ochranu Cady cokoliv. Naprosto cokoliv.

Už podle synopse příběhu je jasné, že M3GAN nepřichází s objevným námětem. Na nebezpečí technologií upozornilo už několik projektů, v poslední době především seriál Black Mirror, který v tomto ohledu zmapoval snad všechny možné stinné stránky. Ani vraždící panenka není žádnou novinkou, když tu máme například letitou sérii s Chuckym. Režisér Gerard Johnstone tak měl za úkol zaujmout diváky jinak, což se mu v mých očích moc nepovedlo. Filmu totiž především chybí jakékoliv napětí, a už vůbec nezvládá vyvolat strach či alespoň nervozitu. Za to může z části i ne moc nápaditá práce s kamerou, která většinu lekaček odhalí několik vteřin před tím, než na ně dojde. Snímek nemá ani žádné výraznější zlomové momenty, protože důležitým scénám chybí jakákoliv delší výstavba. V neposlední řadě samotný příběh je strašně čitelný a předvídatelný, takže žalostně postrádá moment překvapení.

Ať ale jenom nekritizuji, první polovina funguje vcelku dobře. Zvládá představit hlavní dvě postavy a jejich ne úplně ideální vztah působí velmi přirozeně a svým způsobem je až roztomilý. I proto je začátek docela solidním rodinným a psychologickým dramatem, které dokonce párkrát vyvolá silnější emoce a vlastně vůbec nepůsobí jako horor. Postupem času je nicméně až moc znát snaha naplnit žánrové kvóty, takže osobní problémy jdou do pozadí a sledujeme pouze to, jak se z M3GAN stává větší a větší hrozba. Příliš jednoduchý scénář a nevýrazná akce však způsobují to, že film ztrácí na atraktivitě i zábavnosti.

Samotná panenka rozhodně není zpracovaná špatně, byť její přerod je možná zbytečně zrychlený. V rámci postav ale patří k tomu lepšímu. Kromě Cady a Gemmy jsou totiž ostatní aktéři zaměnitelní a zastávají skoro až roli křoví, protože nedostanou ani jednu scénu, kde by se mohli naplno ukázat a vrýt do paměti. Za pochvalu každopádně stojí výkon Allison Williams v hlavní roli a po stránce herectví celkově snímek nemá vyloženě slabá místa.

M3GAN tak pro hororového fanouška není moc povedeným začátkem filmového roku. Ačkoliv v některých dílčích aspektech funguje, z hororového hlediska nemá čím zaujmout. Nabízí totiž už mnohokrát viděné, a ještě k tomu v neatraktivní podobě. Oznámení druhého dílu mě po zhlédnutí docela překvapuje, nedovedu si totiž představit, co ještě může tahle značka nabídnout.

Hodnocení: 4/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz