Hlavní obsah
Umění a zábava

Stylový návrat Kocoura v botách: Nové dobrodružství i animace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto distributora. Zdroj: CinemArt.cz

Foto distributora. Zdroj: CinemArt.cz

Oblíbená postava ze Shreka se dočkala pokračování s názvem Kocour v Botách: Poslední přání. Změnil se vizuální kabátek, ale jádro zůstalo stejné. Novinka studia DreamWorks nabízí přesně to, co se od rodinného animáku čeká – humor, akci i poselství.

Článek

Kočky mají devět životů, to je známá věc. Co se ale stane, když jim zbude pouze jeden? Tenhle problém řeší hlavní hrdina, který zjistí, že svých osm životů vyčerpal. Po setkání s tajemným vlkem dostane strach a schová se do ústraní ve snaze dožít svůj poslední život v bezpečí. Když se však doslechne o Hvězdě přání, která by mu mohla vrátit ztracené životy, rozhodne se vyrazit na další dobrodružství. Kromě něj po hvězdě pátrá i Zlatovláska se třemi medvědy, zlosyn Jack Horner a také Kocourova dávná láska Čiči Tlapička.

Diváka na první pohled zaujme odlišná, kreslená animace, která jde ve stopách třeba nedávných Zlounů, taktéž od studia DreamWorks. Ačkoliv může tahle forma na někoho působit jako „omalovánka“, ve výsledku dost zlepšuje celkový zážitek. Například akční scény jsou díky dodatečným efektům pěkné na pohled a vypadají dle mého lépe, než kdyby byly vytvoření klasickou 3D animací.

Pokračování představuje několik nových postav, které výborně doplňují opět fungující dvojici hlavních aktérů – Kocoura a Čiči. Jejich vztah nadále baví, byť ze začátku humor trošku skřípe. Ve chvíli, kdy tvůrci přepnou na trochu vážnější notu, se to výrazně zlepší. Posila v podobě trochu naivního psa slouží jako odlehčující prvek, nikdy však nepůsobí trapně a ve výsledku dodává potřebné srdíčko. To samé platí o Zlatovlásce s medvědy. Ti se dočkají velmi povedeného příběhového oblouku, který je navíc i emocionální. Postava vlka, která se většinou pohybuje spíše v pozadí, působí místy dost děsivě a přidává snímku na vážnosti. Naproti tomu hlavní záporák Jack Horner se dle mého úplně nepovedl. Sám o sobě není nijak zajímavý, jeho charakter je plochý a ani jako humorné okořenění vůbec nefunguje. To samé se dá říct o jeho poskocích, kteří v podstatě plní pouze roli boxovacích pytlů bez špetky osobnosti.

Jak už to u podobných příběhů bývá, na konci musí být určité poselství. Druhý Kocour v botách pracuje s překvapivě vážnými tématy jako jsou smrt, životní hodnoty či přání a jeho (ne)důležitost. Vše se mu navíc daří předat velice umně, takže v tomhle ohledu dokáže zaujmout i starší diváky. Zvlášť konec je až překvapivě emotivní právě díky zmíněným dospělejším tématům.

Film je nicméně primárně pohádkou, což znamená, že se musí hlavně líbit těm nejmladším divákům. Ti si rozhodně přijdou na své, jelikož díky svižnému tempu, přímočarému příběhu a množství humorných situací snímek prakticky nemá hluchá místa. Někdy jsem měl pocit, že jsou určité situace až moc „dětinské“, což moc nekorespondovalo s celkovou atmosférou. Na druhou stranu je mi jasné, že cílová skupina tenhle problém tolik řešit nebude. Mně to nicméně trochu ztěžovalo se v úvodu plně ponořit do příběhu. Jakmile se však děj přesune do „temného lesa“, přestalo mi to dělat takový problém.

Kocour v botách: Poslední přání je ukázkou toho, jak dobře navázat na známou sérii a zároveň ji znovu nakopnout. Úplný závěr totiž musí udělat radost každému fanouškovi Shreka a já jsem moc zvědavý, jakým směrem se tvůrci do budoucna vydají. Prozatím tu každopádně máme povedený animák, který můžu pouze doporučit, jelikož má opravdu všechno. A i když místy cílí hlavně na děti, dospělí se rozhodně nudit nebudou.

Hodnocení: 7/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Shrek

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz