Hlavní obsah
Umění a zábava

Nezvěstná: Dcera hledá svou matku v moderním thrilleru. Dojem ale kazí množství nedostatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sony Pictures

Storm Reid ve filmu Nezvěstná. Zdroj: Sony Pictures

Nezvěstná je thrillerem, který atraktivně využívá prostředí různých sociálních sítí, a volně tak navazuje na snímek Pátrání. Vcelku poutavý a napínavý příběh nicméně sráží zbytečná překombinovanost a především logické nedostatky ve scénáři.

Článek

Když se ve filmovém médiu objeví sociální sítě a obecně jakékoliv moderní technologie, bývá standardem, že dochází spíše k jejich kritice a snaze upozornit na nebezpečí s nimi spojené. Snímek Nezvěstná nicméně ukazuje, že pokud o vás aplikace sbírají veškerá osobní data, nemusí to být vždy nutně na škodu. Naopak to může být i velmi nápomocné, o čemž se přesvědčí sama hlavní hrdinka.

Tou je 18letá June, která žije pouze s matkou Grace a nemá s ní optimální vztah. Po smrti otce si Grace našla přítele, se kterým právě odjíždí na dovolenou do Kolumbie. June se nemůže dočkat, až ve volném domě začne pořádat večírky. Když se však matka v plánovaném termínu nevrátí a policie si s pomocí dává načas, rozhodne se June začít pátrat na vlastní pěst – s využitím například pouličních kamer, jednoho nápomocného Kolumbijce, a hlavně sociálních sítí. Netuší však, co všechno nakonec odhalí.

Nejzajímavější na celém snímku je rozhodně jeho zpracování. Prakticky veškerý děj se odehrává v prostředí laptopu a June sledujeme prostřednictvím webkamery. Díky tomu je snadné se vžít do situace hlavní hrdinky, protože vidíme vše jejíma očima. Působí až neuvěřitelně, co všechno se člověk dozví z Google účtu cizí osoby, když se do něj dokáže dostat. A tipuju, že po tomhle filmu si mnoho lidí půjde změnit heslo, aby neměli na všech účtech to stejné.

Příběh sám o sobě je poutavý a na půdě 111 minut nabízí opravdu požehnané množství zvratů, které nejednou dokáží šokovat. Tempo díky tomu víceméně nezpomaluje a nedává divákovi prostor, aby se nudil. Přesto je v určité chvíli těch překvapivých odhalení až moc, takže je jednak složitější se v nich orientovat a jednak je prakticky nemožné je jakkoliv zpracovat, protože se vyřeší lusknutím prstu. Lehké zkrácení a místy zjednodušení děje by rozhodně dynamičnosti jenom prospělo. Sluší se zmínit ještě vedlejší linku Kolumbijce Javiho, který June na dálku pomáhá. Ačkoliv mohl dostat více prostoru, tak je pomyslným srdcem filmu a uzavření jeho minipříběhu udělá radost snad každému.

Největším kamenem úrazu je mnohdy absentující logika. Už jenom základní premisa, že mladá holka se základními technologickými dovednostmi toho na svém počítači zvládne více než naprosto bezradná policie a FBI, působí dost absurdně. Tvůrci navíc ani nenabízejí žádné možné vysvětlení, proč s případem nejsou schopní jakkoliv pohnout. To, že má postava chytré hodinky s možností komukoliv zavolat, což ji ale napadne, až když je skoro pozdě, je už takové klasické klišé. Tyhle menší detaily bohužel narušují výstavbu napětí a boří iluzi uvěřitelnosti, protože jsou až moc očividné a pozornější divák si jich zákonitě všimne.

Hlavní hrdince však lze určité chyby odpustit vzhledem k jejímu věku a především nastalé situaci. Podíl na tom má i velmi dobrý výkon Storm Reid, která se role June zhostila. Díky ní je postava sympatická a působí uvěřitelně. To ovšem neplatí o zbytku osazenstva, jejichž výkony nejednou působí jako z nějaké telenovely. Například během některých delších monologů jsem měl i kvůli zvláštní práci s kamerou pocit, že má herec před sebou přilepený scénář a jednoduše ho čte. A ačkoliv je snímek napínavý sám o sobě, tak si tvůrci neodpustili několik přidaných menších konfliktů, které působí spíše zbytečně.

Nezvěstná tak sice zvládá atraktivně využít zajímavý koncept, jako by však ve snaze být co nejkreativnější zapomínala na ostatní důležité filmové aspekty. Forma v tomhle případě jednoznačně zvítězila nad obsahem, takže je celkový výsledek spíše neuspokojivý.

Hodnocení: 5/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz