Hlavní obsah
Umění a zábava

Aspirant na propadák století. Zamoření revizoři jsou parodií na komedii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TheMovieDatabase

Jak se moří revizoři

Český film Jak se moří revizoři si můžete zdarma přehrát na Stream.cz, nebo jednoduše v tomto článku.

Článek

Ne všechny projekty se musí podařit. Scenáristka a režisérka Eva Toulová má však na svědomí jeden karambol za druhým. Jinak tomu není ani u samozvané komedie Jak se moří revizoři, kterou v roce 2018 odvážně vyslala na pouť napříč kiny.

Příběh se točí kolem „typické“ české živořící rodiny s četnými problémy. Otec Jan (Petr Batěk) se živí jako revizor a začíná zjišťovat, že ho aktuální způsob (ne)žití dostatečně nenaplňuje.

Jeho manželka Klára (Dana Morávková) se namísto láskyplných chvil raději věnuje slevám a soutěžím. A děti? Syn Marko (Ladislav Ondřej) se dal na dráhu profesionálního flákače, zatímco dcera Karin (Michaela Tomešová) se stará jen o svůj zevnějšek a s kolika kluky se vyspí.

Rádoby komedie o revizorovi ve středním věku působí jako přehlídka všemožných (nejen) technických chyb. Vrcholem všeho se stává naprostý amaterismus. Ten během sledování divákem ostře a bolestivě projede jako tramvajové zacinkání přímo u ucha. Přitom ono cinkání je mnohonásobně stravitelnější.

Kamera se prakticky celou dobu podivně třese a podezřívám tvůrce z natáčení na mobilní telefon. Tomu by odpovídal i zvuk, jenž v některých scénách nezní vůbec kvalitně. Hercům navíc v mnoha případech nelze ani dostatečně rozumět a odráží se ozvěna.

Foto: TheMovieDatabase

Jak se moří revizoři

Pomalé tempo společně s neustálým sledem zbytečných scén a primitivních dialogů vytvářejí z 80minutové stopáže nekonečné utrpení. Scénář nefunguje a snímek křičí absolutní bezradností. Děj kráčí odnikud nikam bez pointy, anebo alespoň logického vývoje postav. Tvůrci si pořádně neohlídali ani návaznost. Nejednou dojde k situaci, kdy na sebe záběry nepasují nebo se hlavnímu hrdinovi libovolně mění délka účesu.

Herectví snad ani nelze popsat, neboť všichni přítomní odvádí křečovité výkony bez projevení jakékoliv snahy. Veškeré pokusy o vtip přebíjí pocity trapnosti a bizarnosti. Ostatně takové dojmy čiší i z filmu jako celku.

Foto: TheMovieDatabase

Jak se moří revizoři

Spíše než coby komedie funguje snímek Evy Toulové jako směska product placementu. Smutné je, že i komerční sdělení dokáží za několik vteřin pobavit mnohonásobně víc než tento počin alá pokus o špatný vtip.

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 1/10

Autorem recenze je filmový kritik Lukáš Vaněček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz