Hlavní obsah
Lidé a společnost

Český Harrison Ford: Narodil se v Londýně a za kmotra mu šel Jan Masaryk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FACE TO FACE

Herec Jiří Štěpnička hostem pořadu FACE TO FACE

Jiří Štěpnička je dvorním dabérem americké hvězdy Harrisona Forda. Má identický hlas a podobný je mu i v obličeji.

Článek

„Po revoluci jsem točil ve studiu nějakou reklamu. Tenkrát tam přijel inspektor z USA a čekal na zvukaře. Když slyšel můj hlas, byl v šoku a ptal se: Kdo to je? Má stejný hlas jako Harrison Ford. To je hov*o, počkejte, až přijde“ řekl mu na to zvukař,", směje se při vzpomínce Štěpnička. Forda začal dabovat ještě v době, kdy tento herec nebyl na výsluní a bavilo ho sledovat jeho profesní postup. Muž s podmanivým hlasem a idol mnoha žen dabuje také Stevena Segala nebo Michaela Douglase.

Vynikající český herec Jiří Štěpnička se narodil v Londýně a za kmotry mu šly významné osobnosti. Jednou z nich byl Jan Masaryk. Politik, jehož smrt není dodnes objasněna. „Já jsem přesvědčen, že to byla sebevražda. Protože on, když se tenkrát vrátil z Londýna, tak to tu neměl jednoduchý a neustál to“, vysvětluje kmotřenec ministra zahraničí.

Po tatínkovi se jmenoval Samec. Díky mamince Jiřině Štěpničkové mu ale všichni říkali Štěpňo. V uměleckém světě proto používal příjmení Štěpnička.

Smlouvy a dokumenty podepisoval jako Jiří Samec-Štěpnička. Teprve po sametové revoluci si nechal jen jedno příjmení a stal se z něj Jiří Štěpnička.

Dětství měl malý Jiří velmi pestré. Když mu byly 4 roky, jeho maminka se i s ním rozhodla překročit hranice na Západ. „Myslel jsem si, že jdeme za tatínkem do Karlových Varů a že dostanu vysněné kolo, tak jsem těmi lesy nadšeně pochodoval“, vzpomíná na dramatické chvíle v roce 1951. Pak se totiž ozvala střelba a máma zmizela. Byla odsouzena k 15 letům vězení. Propuštěna byla na amnestii po 10 letech.

Jiří žil chvíli v ústavu a pak u tatínka v Karlových Varech. „Dodnes si pamatuju, jak mě jako kluka ve Varech zastavila na ulici neznámá paní a litovala mě, že maminku prý v kriminále zastřelili. To víte, to se mnou zamávalo. Tátovi se podařilo zjistit, že to není pravda, ale asi dva měsíce jsme žili v nejistotě“, vzpomíná Štěpnička.

Dostal náhradní maminku-Rusku Barbaru. Ta jako jedna z prvních začala v Československu dělat humrové chlebíčky, na kterých je herec dodnes závislý.

Foto: FACE TO FACE

Jiří Štěpnička a René Kekely

V paměti má návštěvy maminky v pardubické věznici. Po celou dobu je sledovaly a hlídaly bachařky. Jedna z nich začala jeho maminku později šikanovat. „Máma ale byla svérázná baba. Přemluvila ostatní vězenkyně a všechny držely hladovku do té doby, než tu zlou babu vedení vyhodilo,“ vzpomíná herec hrdě na svou maminku. Některé kolegyně z divadla pro ni dokonce chtěly trest smrti. V jejich čele stála herečka Světla Amortová, která byla na slavnější a úspěšnější Jiřinu Štěpničkovou vysazená. Ostatní, které souhlas s trestem smrti také podepsaly, se později omluvily a Jiří se s nimi potkával v divadle.

Nad velkým českým hercem bdí anděl strážný. Nedávno spadl přímo před přijíždějící tramvaj a a vážně si poranil obličej.

Sledujte pořad FACE TO FACE, který vychází pravidelně na Stream.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz