Hlavní obsah
Umění a zábava

Děsuplná noc na stanici. Mladá policistka prožívá ve filmu horor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TheMovieDatabase

Noční směna

Film Noční směna můžete zdarma zhlédnout na Stream.cz nebo jednoduše i v tomto článku.

Článek

Strávit celou noc na pracovní směně nespadá mezi příjemné povinnosti. O to víc, pokud vám nikdo další nedělá společnost, ale přesto začínáte mít podezření, že v budově nejste sami. Hororový snímek Noční směna z roku 2014 od amerického režiséra a scénáristy Anthony DiBlasi se loni dočkal i remaku.

Jessica Loren (Juliana Harkavy) pracuje jako řadová policistka. Mladou a nepříliš zkušenou ženu čeká její první noční služba. Během ní musí sama hlídat opuštěnou stanici, kterou za žádnou cenu nesmí opustit.

Z nudné a rutinní práce se v průběhu noci stává čím dál podivnější a nebezpečnější úkol. Zdá se, jako kdyby se ve stěnách ukrývala tajemství a odporná zvěrstva, jež se derou ven.

Jednoduché, krátké a přímočaré: těmito slovy by se dal zmíněný horor svým konceptem i finálním provedením popsat. Ústředním prvkem vyprávění zvolili tvůrci samotu uprostřed neznámého labyrintu chodeb a místností v odlehlé policejní stanici. Využili při tom hru se světlem i tmou, zvuky i tichem, ale také halucinace a nevítané návštěvníky.

Pokud se něco podařilo, tak nastolit napjatou atmosféru a myšlenky na to, že obdobnou noční službu by zřejmě nikdo dobrovolně nepodstoupil. Bohužel filmaři nedokázali vyvinout dostatečnou kreativitu při tvorbě lekacích scén a příběhu. Výsledek vyznívá jako vykrádačka všech možných hororů bez špetky invence a vlastních nápadů.

Foto: TheMovieDatabase

Noční směna

Jakýkoliv příběh prakticky chybí a divák se musí spokojit s obyčejným duchařským narativem, jenž nedává pořádně smysl. Přitom do výskytu paranormálních jevů měla Noční směna nakročeno dobře.

Uzavřené prostory, v nichž hrdinové bloudí, ztrácejí se a narážejí na nové hrůzy s sebou nesou výhody i nevýhody. Mezi negativa, jež se vyskytla i v tomto případě, spadá určitá omezenost možností a následná repetitivnost. S 90 minutovou stopáží se opakování už viděných prvků pohybuje na hranici snesitelnosti a unudění.

Foto: TheMovieDatabase

Noční směna

Juliana Harkavy předvádí v podstatě one woman show a role nezkušené, leč oddané policistky se jí podařila ztvárnit skvěle. Nižší rozpočet se na technické kvalitě a vizuálu zásadně neprojevil. Přesto vinou slabého a nerozpracovaného příběhu či nepříliš zvládnutých lekaček snímek spadá do kategorie průměrných hororů. Nabídne totiž přesně to, co od něj čekáte, ale nic navíc.

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 5/10

Autorem recenze je filmový kritik Lukáš Vaněček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz