Hlavní obsah
Umění a zábava

Dlouhé filmy mi nevadí, říká kritik Fila. Recenzi na Barbie psal v McDonaldu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kinobox

Kamil Fila si při hodnocení nových filmů servítky nebere

„Jsem obezřetný k filmům, které příliš silně manipulují s emocemi a dávají mi návod, jak se mám cítit,“ přiznává kritik Kamil Fila.

Článek

Amélie z Montmartru, Kolja nebo Forrest Gump patří podle známého filmového kritika mezi dokonalé filmy, ale zároveň i tzv. ždímače emocí.„Distancuju se od děl, která si hrají na umění, ale nabízejí příběhy pro maloměšťáky podané banální formou, což je hodně oscarových snímků,“ říká nekompromisně.

Když zkritizoval francouzský snímek Nedotknutelní, chodily mu urážky několik měsíců v kuse. Na tenký led se pustil i s recenzí na oblíbenou romantickou komedii Láska nebeská: „U té zase romance přichází příliš brzy a není tu dost překážek.“

Jeho videorecenze na aktuální filmy mohou čtenáři sledovat na Stream.cz několikrát týdně. Na webu Kinobox.cz jsou k dispozici i recenze psané. Pokud je na film připravený, recenzi má hotovou i za dvě hodiny, většinou ale potřebuje odstup alespoň jednoho dne na promyšlení. Velký tlak a adrenalin zažil nedávno při psaní textu k filmu Barbie. Do dvou hodin od premiéry ho musel odevzdat, takže po večerní premiéře šel do McDonaldu a věděl, že ho vyhodí před zavíračkou.

Nedělá si iluze, že ovlivňuje masy lidí. Podle psaných recenzí se prý rozhoduje maximálně 10 % lidí. „Máme na to i výzkumy, že ovlivňujeme menšinu populace, ale zase nám to dává svobodu ve vyjadřování, komerčně filmy nepoškodíme,“ vysvětluje.

Za svůj život viděl Fila tisíce snímků. Klíčových pro něho bylo Sedm samurajů od Akiry Kurosawy. Tenhle film pro něj znamenal přechod z dětství do dospělosti. „Western Sedm statečných je hezká americká limonáda, Sedm samurajů je umění.“ Za dokonalý pak považuje i jiný japonský film Princezna Mononoke. „Je to epické vyprávění, které je dojemné a komplexní. Je akční i brutální, nabízí poezii i duchovno,“ říká s tím, že zábavné můžou být i filmy s vlastními nedokonalostmi.

Mezi oblíbené snímky, které viděl nejčastěji, patří Krotitelé duchů, Indiana Jones a chrám zkázy nebo Pane, vy jste vdova a Pytlákova schovanka. Nikdy ho nenudí ani kung-fu film Pěst legendy nebo hongkongská střílečka Hard Boiled.

Velmi úspěšné filmy bývají často jedny z nejdelších. Proto mu nevadí dlouhé filmy, které poslední dobou přicházejí do kin, naposledy Zabijáci rozkvetlého měsíce s tříapůlhodinovou stopáží. „Jsou to filmy starého muže a právě Martin Scorsese je jedním z těch, kteří toto privilegium mají. V příbězích o dlouhém umírání musíte pocítit tíhu času.“ Některým autorům se prostě neodmlouvá.

„Je ale fakt, že dlouhé stopáže nejsou výhodná pro kina,“ dodává s tím, že to může být problém třeba u akčních filmů. Ten by se měl vejít do dvou hodin a čtvrt jako Smrtonosná past, Terminátor 2 či Matrix.

Rok 2023 přinesl filmovým fandům spoustu zajímavých snímků jako třeba Oppenheimer nebo Hranice, která měla premiéru minulý týden. Ale ještě je na co se těšit. Fila se určitě ještě chystá na premiéru válečného velkofilmu Napoleon a životopisného českého dramatu Její tělo o tragicky zemřelé pornoherečce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz