Hlavní obsah
Umění a zábava

Kick-Ass i po letech nakopává zadek komiksovým stereotypům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TheMovieDatabase

Kick-Ass

Vychutnat si akční komiksovou komedii Kick-Ass můžete zdarma na Stream.cz nebo jednoduše i pod tímto článkem.

Článek

Předtím, než se britský režisér Matthew Vaughn pustil do série filmů Kingsman, zpopularizoval svou adaptací jiný komiksový svět od Marka Millara. Kick-Ass, nebo chcete-li v češtině přeložený Nářez, se neřadí mezi klasická přetvoření kreslených obrázků do hrané podoby, čímž vybočuje z převládajícího mainstreamu.

Pubertální milovník komiksových sešitů Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson) je naprosto obyčejný kluk, mezi jehož volnočasovými aktivitami se mimo jiné nachází i občasné uslintávání z angličtinářky. Z věčného čtení o superhrdinech se jednoho dne rozhodne chopit spravedlnost do vlastních rukou, objedná si z internetu směšný zelený kostým a vyrazí do ulic potírat zločin coby samozvaný hrdina Nářez.

Foto: TheMovieDatabase

Kick-Ass

Jak už to tak v životě chodí, svět venku skýtá nejedno nebezpečí. O to víc, když Dave neoplývá nadlidskou schopností ani nemá bojový trénink. Stane se z něj však hvězda internetu a i přes prvotní nezdary se nevzdává. Časem zjišťuje, že se v ulítlém kostýmu po ulicích nepohybuje sám. Seznamuje se s jedenáctiletou Zabijačkou (Chloë Grace Moretz), jejím otcem Taťuldou (Nicolas Cage) nebo chlapcem, který si říká Zuřivec (Christopher Mintz-Plasse).

Na první pohled se může synopse zdát přitažená za vlasy a jako béčková, ne-li céčková filmová sorta. Opak je pravdou a kombinace teenagerské komedie s parodií na komiksové kasovní trháky funguje překvapivě skvěle.

Černý humor, cynismus, absurdní situace a akce plná potoků krve patří mezi hnací motory téhle bláznivé, přesto zábavné a emocemi nadupané neotřelé podívané. Ta se vysmívá všem komiksovým klišé a nebere se prakticky vůbec vážně.

Foto: TheMovieDatabase

Kick-Ass

Aaron Taylor-Jones je dokonalým ztělesněním uťápnutého středoškoláka, ale přesto si pro sebe každou scénu krade Chloë Grace Moretz se svými znalostmi ve zbraních a ostrým jazykem s prvotřídními hláškami. Cage i Mint-Plasse jim obstojně přihrávají, ale první zmíněné dvojici nesahají vtipem ani po kotníky.

Ve druhé třetině sice narativ inklinuje k ohrané šabloně a tempo zpomalí, ale dostaví se o to víc uspokojivé finále, které diváky doslova odpálí jak výstřel z bazuky. K tomu připočítejme i barevnou stylizaci s komiksovým nádechem, chytlavý soundtrack a kultovní trhák je na světě.

Originální a osvěžující scénář, pevná režie s tvůrčí vizí, nekorektní humor a odlišný způsob nahlížení na samozvané strážce pořádku dělají z filmu zábavnou podívanou, která humorem cílí na mladší publikum, ale ani dospělí nezůstanou znuděně civět. Vadou na kráse může být pocit místy až laciné produkce.

Pokud jste někdy zvažovali kariéru v sektoru ochránců práv a svobod, rozhodně si nevybírejte pozici superhrdiny. Jak totiž Kick-Ass dokazuje, nejde zrovna o lehkou a bezbolestnou profesi.

Autorem recenze je filmový kritik Lukáš Vaněček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz