Hlavní obsah
Umění a zábava

Náhradní matka, nebo intrikánka? Zoufalá touha po dítěti má svá rizika

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TheMovieDatabase

Hnízdečko

Britskou minisérii Hnízdečko si můžete zdarma přehrát na Stream.cz nebo jednoduše i v tomto článku.

Článek

Nemůžete počít dítě, zbývá vám poslední oplodněné embryo, a tedy jediný pokus asistované reprodukce. Co uděláte? Manželé v seriálu Hnízdečko z produkce BBC se rozhodli vložit důvěru náhodné dívce z ulice. Jak se ukáže, temná minulost si vždy najde cestu a některá rozhodnutí nelze vzít zpátky.

Emily (Sophie Rundle) a Dan (Martin Compston) žijí poklidným životem v obklopení luxusu. K naprostému štěstí jim chybí už jen potomek. Po nezdárném pokusu o náhradní mateřství se loučí s vidinou přírůstku do rodiny. To se změní, když jim do života vstoupí Kaya (Mirren Mack).

Problémová osmnáctiletá dívka z ulice páru nabízí, že se stane náhradní matkou. Ovšem má jednu podmínku: nelegálně jí za odnošení vyplatí 50 000 liber. Postupně se ukazuje, že Kayin život obklopují tajemství. Co všechno jsou lidé ochotni udělat pro splnění snů?

Foto: TheMovieDatabase

Hnízdečko

V celkem pěti hodinových dílech se kromě problematiky neplodnosti a náhradního mateřství řeší daleko více témat, než byste čekali. Seriál nastiňuje i sociální rozdíly mezi vrstvami bohatých a chudých, drogovou závislost nebo sílu peněz.

Scenáristce Nicole Taylor se podařilo vytvořit emocemi nabitý thriller plný dramatických okamžiků. Ty diváka od prvního dílu po celou dobu udržují v napětí a zamyšlení nad vyobrazenými situacemi. Scénář těží především z ženské perspektivy a zprostředkovává tlak na mateřství či emoční tíhu z neplodnosti.

Žádná z epizod nepůsobí jako výplň, ale naopak dodávají další střípky do složité mozaiky lidských osudů. Zajímavé na seriálu je, že probouzí spekulace nad dalším směřováním příběhu, a přitom dokáže neustále překvapovat.

Foto: TheMovieDatabase

Hnízdečko

Obrovský podíl na návykovosti má kromě celkového vizuálu ústřední trojice tahounů. Ti se v rolích našli a předvádí jeden velký herecký koncert. Jen obtížně se přikloníte k jedné či druhé straně.

Hnízdečko i přes svůj nevinný název nakonec ukazuje mnohem více temných témat, než se zdá. Efektivně při tom kombinuje jedinečné perspektivy všech zúčastněných stran a staví k sobě protichůdné emoce a motivy.

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 9/10

Autorem recenze je filmový kritik Lukáš Vaněček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz