Hlavní obsah
Umění a zábava

O kozy pečuje s láskou, přesto by do jejich pořízení podruhé nešla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, o.p.s.

Dokument Jsem kozařka

Studentský krátkometrážní dokument Jsem kozařka můžete zdarma zhlédnout na Stream.cz nebo jednoduše i v tomto článku.

Článek

Vystudovala sociální pedagogiku a několik let v tomto odvětví i pracovala. Po několikaletém podnikání s manželem se rozhodla udělat něco i pro sebe a koupila si tři kozy. O tom, že se po několika letech rozroste stádo na sto třicet kusů, nejspíš ani nesnila.

„Tohle jsou moje goudy,“ prohlašuje s úsměvem na tváři a hrdým výrazem Milena Krejzová, majitelka kozí farmy Nový Dvůr. Studenti z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku se rozhodli zaměřit na život podnikatelky s bio produkty z kozího mléka a nahlédli do zákulisí jejího farmaření a tvorby mléčných pochutin.

Výroba kozích sýrů patří mezi fascinující části dokumentu. Milena nás provází celým procesem – od dojení mléka, přes jeho zpracování, až po konečný produkt. Její nadšení pro řemeslo je nakažlivé a divákům se nabízí možnost uvědomit si, kolik práce a lásky zůstává zapotřebí k výrobě kvalitních bio výrobků.

Studentský tým stojící za tímto počinem odvedl skvělou práci při zachycení nejen krásy a náročnosti farmaření, ale také Milenina osobního příběhu. Kamera citlivě balancuje mezi různými typy záběrů a prostředí, střih plynule přeskakuje mezi jednotlivými částmi a hudební doprovod doplňuje atmosféru filmu a současně neruší. Tvůrcům se podařilo nastínit každodenní realitu života na farmě, aniž by idealizovali nebo zjednodušovali výzvy, kterým kozařka čelí.

Krátká patnáctiminutová stopáž snímku však s sebou přinesla i některá úskalí. Mezi nimi vyčnívá zejména zkratkovitost a výsledek působí jako kdyby dokument sám nevěděl, na co se chce soustředit. Na proces výroby sýrů, životní příběh majitelky farmy, její soukromou sbírku polévkových mís anebo ukázání odstrašujícího případu pro případné zájemce o chov?

Vyprávění bio farmářky je poutavé, ale absentuje v něm i komentář a pohled na věc například od jejího manžela, zaměstnanců nebo dalších aktérů podílejících se na chodu farmy.

Foto: Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, o.p.s.

Jsem kozařka

Milena Krejzová a její bio farma jsou živým důkazem toho, že je možné žít a pracovat v souladu s přírodou a produkovat kvalitní a zdravé potraviny. Dokument zároveň dokazuje, že nejdůležitější je, aby člověk dělal svou práci s láskou, a to i navzdory náročnosti a takřka nulové dovolené.

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 8/10

Autorem recenze je filmový kritik Lukáš Vaněček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz