Hlavní obsah
Umění a zábava

Po čem ženy ve skutečnosti touží? Mel Gibson má jasno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TheMovieDatabase

Romantickou komedii Po čem ženy touží můžete zdarma zhlédnout na Stream.cz nebo jednoduše i v tomto článku.

Článek

Co za myšlenky se ženám honí v hlavě? O čem právě přemýšlí partnerka, šéfová anebo kolegyně? Na podobné otázky se určitě zeptal nejeden muž. V romantické komedii pod taktovkou Nancy Meyers z období milénia se je hlavnímu hrdinovi podařilo zodpovědět. Výsledek se pro něj stal obrovským překvapením i prokletím.

Nick (Mel Gibson) ztvárňuje prototyp úspěšného arogantního muže, jemuž se v životě daří na všech frontách. V práci ho čeká povýšení a každá žena i přes značný šovinismus podléhá jeho neodolatelnému šarmu. To až do chvíle, kdy mu vysněnou pozici sebere nová ambiciózní kolegyně Darcy (Helen Hunt).

Během plnění zadání od nové šéfové se Nick snaží vymyslet inovativní způsob propagace dámské kosmetiky a prádla. Vlivem silné bouře se stane nehoda, jež obrátí celý jeho život naruby. Nick začne slyšet to, co si ženy v okolí ve skutečnosti myslí, ale neřeknou to nahlas.

Námět dnešní perspektivou nepůsobí nikterak originálně, ale i přesto si snímek zachovává jisté kouzlo. Gibson a Hunt zvládají divákovi prodat napětí i následné zajiskření v jejich love-hate vztahu, nicméně scénář se neobejde bez ohraných klišé a stereotypů.

Foto: TheMovieDatabase

Po čem ženy touží

Humor balancuje na pomezí zábavy a nevkusu. I po letech dokáže Gibson v komické roli s dávkou sebeironie pobavit, avšak určité gagy s odstupem času vyčpěly a v současném hyperkorektním nastavení by pozitivní ohlasy nejspíš nesklidily.

Ambiciózní dvouhodinová stopáž působí krátce i zdlouhavě zároveň. Poměrně rychlé tempo nastolené na začátku se v prostřední části vytratí a nahradí jej zpomalení. To se ve zbývajících minutách promění na uspěchané zakončení. Více střihu a větší koncentrace na vykreslení postav a jednotlivých linek by mohlo vést ku prospěchu celkového dojmu.

Je potřeba mít na mysli, že příběh nenabídne žádný neočekávaný zvrat a drží se pevně zarytých kontur. Nejedná se tedy o žádný brak, ale lehce nadprůměrnou komedii. Ve své podstatě si sledování filmu užijí jak ženy, tak muži. Zatímco dámy potěší a pravděpodobně i pobaví, pánské osazenstvo si rovněž přijde na své a litovat (snad) nebude.

Foto: TheMovieDatabase

Po čem ženy touží

Pokud hledáte nenáročnou zábavu promísenou s romantikou, která kromě feminismu okrajově naťukává i témata jako odcizení otce s dcerou, důležitost naslouchání a vnímání okolí nebo myšlenky o méněcennosti, pak s tímto snímkem nesáhnete vedle.

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 6/10

Autorem recenze je filmový kritik Lukáš Vaněček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz