Hlavní obsah
Umění a zábava

Trabant zdolá i nemožné. Stačí nadšení, urputnost a připravenost na vše

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TheMovieDatabase

Trabantem až na konec světa

Dobrodružnou expedici Trabantem až na konec světa můžete zdarma zhlédnout na Stream.cz, nebo jednoduše i pod tímto článkem.

Článek

Český novinář, režisér a především známý cestovatel Dan Přibáň neustále překvapuje překonáváním technických možností starých automobilů a kuriózními expedicemi, na něž se vydává. Výsledkem se stal road movie s pořádnou dávkou humoru a životního nadhledu.

Po překonání asijské Hedvábné stezky nebo zdolání Afriky se v roce 2014 rozhodla parta nadšenců kolem Dana Přibáně pro další bláznivý kousek. Projet se dvěma trabanty, jedním polským fiátkem zvaným maluch a motorčičkou Jawa 250 z 50. let náročnou cestu čítající přes 21 tisíc kilometrů napříč Jižní Amerikou.

Foto: TheMovieDatabase

Trabantem až na konec světa

Aby se někdo vydal na obdobnou výpravu, musí splňovat dvě podmínky: být zapálený pro věc jak svíčka v motoru a umět si poradit s každou nenadálou výzvou. A že je takových překážek jízda v archaických vozech plná, ukazuje cestopisný deník nadmíru dobře.

Pokud někdo očekává nálož faktů a zajímavostí o té či oné zemi, tvrdě narazí jak zadní světlo žlutého trabantu do sloupu v prvních minutách. Tvůrci sice sem tam něco nadhodí, ale primárně se soustředí na čtyři měsíce trvající cestu a nejrůznější příhody, jež skupinu osmi dobrodruhů potkaly.

A právě sledování dramatických situací, kdy se kola neustále boří do písku, plačící motor bojuje o každý metr v jízdě do kopce anebo nápravu vyhozeného ramena vlivem alkoholu, vytváří zábavnou podívanou. Tu doplňují a vyvažují vtipné komentáře zúčastněných a záběry na krajinu či zapadlé kouty světa.

Foto: TheMovieDatabase

Trabantem až na konec světa

Snahu o profesionální výstup umocňují zmíněné snímání přírody či přejezdů a práce se střihem. Do 94minutové stopáže se podařilo vměstnat více než 480 hodin natočeného materiálu kompaktní formou. Přesto se nedá bránit pocitu, že by si výprava zasloužila mnohem větší prostor.

U dokumentů vše stojí a padá na sympatiích se sledovanými aktéry. V tomto případě se sešla parta různorodých, originálních a zábavných světoběžníků s patřičnou dávkou houževnatosti. Divákovi nezbývá než obdivovat, jak zvládnou uprostřed ničeho s nadhledem vyřešit kdejaký technický zádrhel, a fandit karavaně na cestě křížem krážem.

Autorem recenze je filmový kritik Lukáš Vaněček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz