Hlavní obsah
Automobily a vozidla

V Rolls Royce svezl bojovníka Jiřího Procházku a na Moravu přivezl legendární londýnské taxi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Kšica

Rolls Royce Silver Seraph jako aristokrat v Brně

Na dálnici se „chytl“ kamionu a jel v jeho závěsu. Když mu odbočil, vyhlédl si jiný.

Článek

Cesta z Anglie na Moravu tenkrát trvala hodně dlouho. David Kšica totiž do Brna jel v legendárním londýnské taxi. „Tenkrát v roce 2019 to byl v Česku unikát. Dnes ještě minimálně na Moravě stále je,“ usmívá se automobilový fanda. Pět let vozí v tomhle slavném černém autě zájemce po okolí Brna. Slavný městský vůz je z roku 2003 a 16 let spolehlivě sloužil svému londýnskému taxikáři. Pak mu ale vypršela licence, a tak odjel do důchodu na Moravu. Tam prošel částečnou renovovací. Má spoustu zajímavostí, například velmi úzké pneumatiky a malý poloměr otáčení, tudíž se otočí na „pětníku“. Další vychytávky se dozvíte ve videu.

David miluje auta odmala, řídil jich už stovky. Od veteránů po nová auta. Za nejelegantnější svezení ovšem považuje jízdu v Rolls-Roycu. „Baví mě jeho vznešenost, kultivovanost a ty nejlepší materiály, uvnitř kterých sedíte. I po 12 letech, co Rolls-Royce Silver Seraph vlastním, si užívám každou jízdu,“ říká. Jeho model je posledním vyrobeným v původní továrně. Vyjelo z ní tehdy pouhých 1570 kousků. Má zabudovaný funkční telefon a stolečky podobným těm v letadle. Limuzína měří 5 a půl metru a váží tři tuny. O svezení v tomhle korábu je velký zájem, na oslavu narozenin v něm jel například zápasník MMA Jiří Procházka.

Teď v létě jezdí tenhle sympaťák sportovní Mazdou MX5. Právě Mazdu považuje za nejlepší řidičské auto v poměru cena-výkon. Je to auto pro radost. Miata se nejlépe cítí na okreskách a v zatáčkách. Je to vymazlené auto pro dva, trošku ale řidiče a pasažéra limituje výška. Lidé nad 187 cm už by se dovnitř nemuseli vejít.

David miluje nejenom unikátní auta, ale i motorky. Retro kousky i žhavé novinky představí čtenářům Stream.cz na podzim. Už teď se s ním ale můžete projet třeba na modelu Gold Star 650 od BSA. Z firmy, která původně vyráběla zbraně, vyjel první motocykl v roce 1910 a měl obrovský úspěch. V 50. letech byla největším výrobcem motorek na světě. Pak se ale značka dostala do problémů a v roce 1973 musela výrobu motocyklů ukončit. Na trh se vrátila v roce 2021 právě s tímto modelem. A je opět na výsluní.

Foto: David Kšica

Krásná retro kývačka Jawa 300 CL

Zajímává, ojedinělá, zkrátka unikátní auta představuje David na webu Stream.cz od listopadu 2021. Tak se mrkněte.

Šťastnou cestu a fajn léto vám všem přejeme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz