Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vždy chtěla létat, teď si pilotka Eva plní dětský sen. V kurzu jsem byla za exota, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eva Stejskalová

Ženská za kniplem Eva Stejskalová

Létat a skákat padákem chtěla Eva odmala, tehdy jí to ale tatínek zatrhl. „Chceš skákat? Skoč s košem,“ řekl. V dospělosti už jí ale nikdo nebránil.

Článek

Poprvé Eva sama pilotovala ultralehké letadlo v srpnu 2021. Předcházelo tomu přibližně 20 hodin letu pod dohledem instruktora. „Byla jsem v kurzu ve svém věku tak trochu za exota. Navíc ženská,“ směje se drobná žena a dodává, že jejími fanoušky jsou nejčastěji muži 60+. Některé letecké fandy inspirovala a už si dělají pilotní průkaz i oni.

V letadle platí, že rychlost je život. „Nejdůležitější je chápat aerodynamiku a fyzikální zákony, pak už si spoustu věcí odvodíš,“ prozrazuje předpoklady pro absolvování kurzu.

Aby nevyšla ze cviku, proletí se alespoň jednou týdně. Dechberoucí pohled na Čechy a Moravu si nenechává pro sebe. Sdílí ho ve svém pořadu S ženskou za kniplem.

Často létá sama, nedávno s sebou vzala i svou dceru Ivu. „Dvě můry“ odstartovaly v Kunovicích a letěly na severozápad. První zajímavou destinací byl Žďár nad Sázavou, hlavně Zelená hora s poutním kostelem svatého Jana Nepomuckého. Následoval výhled na Havlíčkův Brod, o kterém Jára Cimrman prohlásil, že je středem Evropy.

Můry si ze vzduchu užily výhled na Karlštejn či Křivoklát, Chodsko, Krušné hory,  Máchovo jezero a Ještěd anebo na naše nejvyšší hory - Krkonoše. Dámská posádka během 4denního tripu po krásách naší vlasti uletěla přes 2600 km a přistála na 13 letištích. Poslední bylo v Novém městě nad Metují, odkud se vracela domů. „Všude na nás byli pánové moc milí. Na Točné se chlapci přišli podívat, jak startujeme - dvě holky v jednom éru tu prý ještě neměli,“ usmívá se Eva.

Letectví je pro ni svoboda a radost v duši. Ve vzduchu získává nadhled nad pozemskými starostmi. Nadchlo ji natolik, že už jí ultralehké letadlo přestalo stačit. Absolvovala kurz soukromého pilota a do roka chce pilotovat malá proudová letadla  - tzv. Jety. A do budoucna se nebrání ani dopravním letadlům. „Teď, když jsem získala zdravotní průkaz první třídy, mám skoro neomezené možnosti,“ říká neuvěřitelně inspirativní žena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz