Hlavní obsah
Cestování

Zapomeňte na buřta a pivo ve skle. V českých kempech frčí smažák a tekutý chléb v plastu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Místo pečeného buřtu si Češi dávají smažený sýr

120 až 220 korun. Na tolik vás mohla vyjít porce smaženého sýra, pokud jste trávili léto v některém z českých kempů.

Článek

Ke smažáčku pivko, ale jen ve vratném půllitrovém pohárku z plastu. „To pak to pivo ale chutná úplně jinak, já nedám dopustit na správně vychlazený mok ve skle“, říká Vojtěch Říha, zakladatel projektu Kempiči. Ten svérázně hodnotí kempy v Čechách a na Moravě. Od roku 2020 v nich rozdávají radost a kolíky.

Kempování jako dovolená pro chudé? Tak na to zapomeňte. Týdenní pobyt vás může vyjít stejně draze, jako dovolená u moře. A proto si provozovatelé své návštěvníky mnohde hýčkají. Třeba v kempu Branná na Vltavě si najali ochranku, která přísně hlídá dodržování nočního klidu. Podle Kempičů je to jediný kemp na Vltavě, ve kterém se člověk v klidu vyspí.

Pokud naopak hledáte bujarý noční život a hlasitou muziku, vydejte se na Mácháč. Právě tady se často oslavuje složení /někdy i nesložení/ maturity nebo rozlučka se svobodou. Vydali se tam i naši inspektoři a ubytovali se v Autokempu Klůček. Žít to tam začalo až v noci, hudba z Bílého kamene byla slyšet široko daleko. Aby ne, když je to největší a nejnavštěvovanější diskotéka na Mácháči. V místní hospodě zažili i klasickou rvačku, při které dostal Vojta na kolík.

Pro pařany je určený i gigant mezi tuzemskými kempy, ATC Merkur Pasohlávky. Tam se také návštěvníci vyřádí až do ranních hodin. Kempiči šli tentokrát spát se slepicema, protože je zajímalo něco úplně jiného. Nudapláž. Naturistická pláž. Pláž Adama a Evy. Naháč beach. Je vcelku jedno, jak tomu říkáte, vždy se bude jednat o místo, které v Češích vyvolává zvláštní chvění a často ho berou bezhlavým útokem. První kempičí nudapláž znamenala velký oříšek: Jak ji zdokumentovat? Prekérní situace a navíc tenhle díl s Vojtou natáčela Sára, tehdy hvězda nováckého seriálu Ordinace v růžové zahradě.

„Jsem jako Dana Drábová. Akorát se místo jaderné energetiky zabývám koupališti, klobásami a šlapadly“, říká neskromně samozvaný vůdce party Kempiči Vojta. Po svém putování sestavil žebříček kempů podle speciálních kategorií. Najdete ho v jeho nepostradatelném rádci pro milovníky kempinku. Provozovatelé si Kempiče mohou pozvat, aby jejich areál zhodnotili. Ale protekci, tu fakt nečekejte. Kempiči jsou totiž tvrdí, ale spravedliví. I když … někde si udělají i ostudu, třeba na Slapech.

Tak příští rok ahoj!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz