Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čím více mrtvých, tím méně živých

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Suscitator/Microsoft Designer/DALL.E3

Dva tyrani, dva vládcové zemí, kde se jako morová nákaza rozlézá kultura smrti, se rozhodli spojit síly, aby zadupali do ukrajinské půdy touhu Ukrajinců po lepším tvůrčím a svobodnějším životě.

Článek

Dlouho mi unikal skutečný motiv, proč Putin vlastně na Ukrajinu zaútočil a vede tam odpornou agresivní válku s genocidními prvky. O územní zisky mu nejde, ani o nerostné bohatství, vždyť toho všeho má dost. Putin Ukrajinu napadl z úplně jiných než zištných důvodů. Jde mu o jediné – aby se Ukrajinci nevydali cestou demokracie, individuálních práv a svobod. Když si tuto realitu, skutečnou motivaci Putina, promýšlím do hloubky, až do všech důsledků, najednou chápu, jak jsou Putin a jeho spolupracovníci nebezpeční pro můj svět. A na povrch se vynořují další ohavná potvrzení mých obav, když si Kreml na pomoc v boji proti demokracii a svobodě přizval vojáky a důstojníky ze Severní Koreje. Lépe to snad už ani nelze pochopit – tu děsivou a zrůdnou motivaci k napadení Ukrajiny. Když si uvedené zjištění zasadím do kontextu událostí v srpnu 1968 v tehdejší ČSSR, už si dovedu představit, o co Brežněvovi skutečně šlo – abychom nebyli svobodní, abychom nadále žili v područí jha a v okovech ruské zvůle. A pokud by naši otcové a matky tehdy vzali do rukou zbraně? Možná by náš stát zanikl. Raději by nás zničili a vyvraždili, než aby se dívali na to, jak krásně rosteme ve svobodě a žijeme tvůrčí životy.

Dva tyrani, dva vládcové zemí, kde se jako morová nákaza rozlézá kultura smrti, se rozhodli spojit síly, aby zadupali do ukrajinské půdy touhu Ukrajinců po lepším, tvůrčím a svobodnějším životě. Tyto dvě země vyslaly světu jasný signál: spojily jsme své síly, abychom uhasily světlo a dál šířily temnotu. Znáte snad hrozivější motivaci? Podobnou hnací myšlenku měli i nacisté. Hitler a lidé kolem něj měli podobné smýšlení jako tito dva tyrani, kteří jsou však už poučení, chytřejší, vyzývavější a nebezpečnější než ten uřvaný nácek Hitler. Nejsou tak přímočaří a jednají skrytě a opatrně. Putin vede hybridní válku proti Západu, Severokorejci rovněž. Proto Ukrajinci chtějí buď do NATO, anebo jaderné zbraně.

Putina a Kim Čong-una vede společná snaha zničit všechny demokracie a veškerou lidskost. Zadupat do země touhu lidí po svobodě a individuálních právech, utopit v krvi naději. Tito dva tyrani chápou svět podobně jako Hitler – že je potřeba tuto slabost a nemoc zcela vymýtit. Lidé mají poslouchat a sloužit. Sny Hitlera jsou dnes i sny Putina a Kim Čong-una. Ale je tu podstatná a děsivá odlišnost. Za Hitlerovy války největší krutosti zla okoušeli Židé. Ovšem dnes už šiřitelé morové nákazy kultury smrti nečiní rozdíly. Mají políčeno na nás všechny bez rozdílu víry nebo barvy kůže.

Ano, nacházíme se uprostřed bitvy mezi temnými silami zla a jasnými silami dobra. Ano, už probíhá skutečný boj zla proti dobru. Čeho se totiž Putin a lidé kolem něj bojí opravdu nejvíce, je to, že se Ukrajina stane svobodnou demokratickou zemí. A totéž Kim Čong-un – je doslova šílený z toho, že Jižní Korea je svobodnou demokratickou zemí. A teď s novým přítelem, tyranem Putinem, mu narostla křídla. Jaký další krok udělá?

Pro tyrana nemá žádný lidský život hodnotu, pouze ten jeho. Tyranovi jsou potřeby druhých zcela lhostejné, zajímá se pouze o naplnění svých potřeb a zneužívá lidi a manipuluje jimi za účelem vlastního zisku.

Věřím v sílu světla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz