Hlavní obsah
Rodina a děti

Hnutí tradwife a „tradwiferky“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Suscitator / Designer

Tradwiferka

Konečně přichází z USA do Evropy něco, co je mi opět velmi sympatické (sic!). Hnutí tradwife!

Článek

Hnutí „tradwife“ ó jaký balzám oproti hnutí „Me Too“. Jde o antifeministické a anti genderové hnutí sebevědomých amerických převážně křesťanských žen, které se hlásí k tradičním rolím v manželství a rodině. Vesměs se jedná o sebejisté ženy, které se rozhodnou zůstat doma a věnují se (po dohodě s manželem) péči o domácnost a výchově dětí, zatímco muž je hlavním živitelem rodiny, což na manžela klade velké nároky, protože musí naplnit vysoké požadavky na spotřebu domácnosti a manželku (spolu s dětmi) musí opravdu bez výhrad a důstojně zajistit nejen po hmotné, ale i dalších stránkách. Jakékoli domácí násilí se ihned oznamuje. Takže muž bez křesťanských hodnot, násilník, alkoholik, útěkář a bez řádného a dobrého příjmu, není vítán.

Hnutí tradwife získává popularitu na sociálních sítích, kde tradwiferky před rostoucí suitou fanoušků sdílí své zkušenosti s tímto životním stylem. Často vidíte, jak pečou, uklízí, pečují o zevnějšek a zdůrazňují důležitost rodinných hodnot.

Muž má povinnost manželku „tradwiferku“ hýčkat, starat se o její blaho a vycházet manželce všemožným způsobem vstříc. Na fotbálek s kamarády a posedávání v hospůdce musí zcela pochopitelně manžel „tradwiferky“ zcela zapomenout. Vše je podřízeno (hobby, volný čas, zábava) potřebám manželky a rodiny. No řekněte, není to dokonalé?

Jde o volbu a možnost seberealizace ženy v manželství, ovšem jsou i ženy, jež takový přístup kritizují a poukazují na to, že se jedná o návrat k zastaralým genderovým stereotypům a omezování ženských možností, ale já si myslím, že z kritiček křičí jen bledá závist, protože zatím nenašly chlapa, co by na ně pracoval, a ještě jim ve všem vycházel bez odmlouvání vstříc a bez odmlouvání by odkýval, všelijaké ty ženské nápady (vizte například sociální sítě kde se „tradwiferky“ realizují).

No, to je přece sen každé manželky a obzvláště manžela mít tak skvělou rodinu, nebo ne?

Na závěr krátké vysvětlení pojmu.

Hnutí tradwife, což je spojení slov „traditional“ tradiční a „wife“ - manželka, je hnutí zejména křesťanských amerických žen (tradwiferek), jež se objevilo v posledních letech (od roku 2018). Založily je manželky, které se hlásí k tradičním rolím v manželství a rodině.

Hlavní myšlenky hnutí tradwife:

Domácnost a děti jsou vždy na prvním místě: primární rolí manželky je pečovat o domov a děti. Primární rolí muže je hmotně zabezpečit rodinu a starat se o důstojné naplnění veškerých potřeb manželky (seberealizace, láska atd.) a dětí (vzdělání, start do života atd.). Dodržuje se pravidlo 50 na 50. Proto poslední slovo padne až po dohodě.

Návrat ke zdravým genderovým rolím: Tradwife hnutí obecně podporuje rozdělení rolí v manželství, kdy muž plní přirozenou roli živitele rodiny a žena se stará o domácnost.

Návrat ke křesťanským hodnotám: Jako Kristus je hlavou muže, je muž hlavou ženy a žena je hlavou domácnosti a dětí.

Je důležité zmínit, že hnutí tradwife může být v dnešní době některými jedinci či hnutími chápané jako kontroverzní. Někteří ho ale vnímají jako pozitivní volbu životního stylu, zatímco jiní kritizují tradwiferky za to, že ženu staví o desetiletí zpět v boji za rovnoprávnost a ženská práva.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz