Hlavní obsah
Internet a technologie

Nová platforma pomáhá seniorům s orientací v online prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nadace Vodafone

Nadace Vodafone spustila v rámci svého programu Digitální odysea novou vzdělávací platformu, která má za cíl pomoci seniorům s orientací ve světě internetu a digitálních technologií. Výukové materiály jsou zdarma, mimo jiné i v audio verzi.

Článek

Přestože funguje program Digitální odysea již od roku 2021, na základě zkušeností uživatelů teď prošel zásadními změnami. Nejen, že je uživatelsky příjemnější, ale nabízí také nové kurzy zaměřené na mediální gramotnost nebo online bezpečnost.

Výukové kapitoly v rámci programu Digitální odysea jsou zdarma a k dispozici také v audio verzi. Zaměřují se primárně na základy používání chytrého telefonu, aplikací nebo rozpoznání dezinformací. V budoucnu přibudou také výukové kapitoly o digitální komunikaci se státními institucemi.

Zmenšit digitální propast mezi mladší a starší generací

Podle programové manažerky Nadace Vodafone pomáhá Digitální odysea také překlenout digitální propast mezi mladší a starší generací.

„Mladší generace jsou často frustrované z toho, že při vysvětlování rodiče či prarodiče nestíhají jejich tempo, případně nerozumějí jejich jazyku. Proto je Digitální odysea skvělým nástrojem, kde se senioři dokážou samostatně vzdělávat vlastním tempem a bez neustálé asistence.“

Zároveň ale dodává, že je při digitálním začleňování seniorů podpora okolí velmi důležitá.

Pro seniory, kteří mají zájem o digitální vzdělávání také v prezenční formě, připravila Nadace Vodafone a organizace Moudrá sovička například projekt Moudrá síť, který propojuje seniory s dobrovolníky.

Autorka: Eva Mrázková

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz