Hlavní obsah
Věda

Nová satelitní data ukazují, že městům Peking a Tianjin hrozí potopení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svet2000 / Unsplash

Podle recenzované publikace je sesuv půdy ve městech, jako možný potenciál nebezpečí, přehlížen. Satelitní snímky ukazují, jak rychle k poklesu dochází a podle vědců jde o velmi vážný problém.

Článek

Podle článku publikovaném v časopise Eureka Alert, Profesor Robert Nicholls z Tyndallova centra pro výzkum klimatických změn při UEA a profesor Manoochehr Shirzaei z Virginské technické univerzity a Univerzity OSN pro vodu, životní prostředí a zdraví v Ontariu v časopise Science zdůrazňují význam nové výzkumné práce analyzující satelitní data, která přesně a důsledně mapují pohyb půdy v Číně.

I když ve svém článku říkají, že důsledné měření poklesu je velkým úspěchem, tvrdí, že je to pouze začátek hledání řešení. Předvídání budoucího poklesu vyžaduje modely, které berou v úvahu všechny faktory, včetně lidských činností a změny klimatu, a to, jak se mohou časem měnit.

Výzkumný dokument, publikovaný ve stejném čísle, se zabývá 82 městy s celkovou populací téměř 700 milionů lidí. Výsledky ukazují, že 45 % analyzovaných městských oblastí se potápí, přičemž 16 % klesá rychlostí 10 mm ročně nebo více.

Odhaduje se, že na celostátní úrovni bude postiženo zhruba 270 milionů obyvatel měst, přičemž téměř 70 milionů zažívá rychlé poklesy o 10 mm ročně nebo více. Mezi horké body patří Peking a Tianjin.

Pobřežní města, jako je Tianjin, jsou obzvláště postižena, protože potápění půdy posiluje změnu klimatu a stoupání hladiny moří. Potopení mořské obrany je jedním z důvodů, proč záplavy způsobené hurikánem Katrina přinesly v roce 2005 New Orleans takovou zkázu a počet obětí.

Šanghaj, největší město Číny, za poslední století poklesla až o 3 metry a ubývá dodnes. Když se pokles zkombinuje se vzestupem hladiny moře, městská oblast v Číně pod hladinou moře by se mohla do roku 2120 ztrojnásobit, což by postihlo 55 až 128 milionů obyvatel. Bez silné společenské odezvy by to mohlo být katastrofální.

„Pokles ohrožuje strukturální integritu budov a kritické infrastruktury a zhoršuje dopady změny klimatu, pokud jde o záplavy, zejména v pobřežních městech, kde posiluje vzestup hladiny moří,“ řekl profesor Nicholls, který se na studii nepodílel, ale jehož výzkum se zaměřuje na vzestup hladiny moře, erozi pobřeží a záplavy a na to, jak se komunity mohou těmto změnám přizpůsobit.

Pokles je způsoben především lidskou činností ve městech. Odběr podzemní vody, který snižuje hladinu podzemní vody, je v kombinaci s geologií a hmotností budov považován za nejdůležitější hnací sílu poklesu.

V Ósace a Tokiu byl odběr podzemní vody zastaven v 70. letech 20. století a poklesy měst přestaly nebo se výrazně snížily, což ukazuje, že jde o účinnou strategii zmírňování. Dopravní vibrace a vrtání tunelů jsou potenciálně také místním přispívajícím faktorem. Peking má v blízkosti metra a dálnic propady o 45 mm ročně. Přirozený pohyb země nahoru nebo dolů se také vyskytuje, ale je obecně mnohem menší než změny způsobené člověkem.

Tento problém se vyskytuje ve citlivých městech mimo Čínu a je rozšířeným problémem po celém světě.

Nová satelitní měření přinášejí nová podrobná data o poklesech, ale metody, jak tyto informace využít pro spolupráci s urbanisty při řešení těchto problémů, vyžadují mnohem více rozvoje.

„Mnoho měst a oblastí po celém světě vyvíjí strategie pro řízení rizik změny klimatu a vzestupu hladiny moří,“ řekl profesor Nicholls. „Musíme se z této zkušenosti poučit, abychom se také vypořádali s hrozbou poklesu, která je běžnější, než se v současnosti uznává.“

-jon-

- - - - - - -

Článek byl upraven z tiskové zprávy AAAS, vědecká studie byla publikovaná v časopise Science.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz