Hlavní obsah
Aktuální dění

Donald Trump a jeho mírový plán pro Ukrajinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Donald Trump

Donald Trump nepřemýšlí v termínech výhry anebo prohry. Přemýšlí nad způsobem, jak zastavit zabíjení a ničení ukrajinského obyvatelstva. 24 hodin, to je doba, za kterou by byl údajně schopen ukončit válku na Ukrajině.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump podle deníku The Telegraph disponuje plánem na ukončení ruské agrese na Ukrajině. Tvrdí také, že ukončení konfliktu bude jednou z prvních akcí po vyhraných listopadových volbách a její uskutečnění plánuje ještě před oficiálním nástupem do úřadu prezidenta.

Vypracovaný podrobný plán počítá se zatlačením na obě strany, Rusko i Ukrajinu. „Řekneme Ukrajincům, že další zbraně dostanou jen tehdy, pokud začnou jednat s Ruskem a spolu s tím budeme varovat Moskvu, že pokud ona odmítne mírová vyjednávání, budeme Ukrajinu vyzbrojovat více než doposud.“ Tato slova zaznívají z úst Fredericka Fleitze a Keitha Kellogga, autorů mírového dokumentu a zároveň členů týmu poradců bývalého prezidenta.

V dokumentu se přímo nepíše, že by měla Ukrajina například odevzdat Rusku okupovaná území, za to se lze ale v plánu dočíst kupříkladu o návrhu odložení jednání o vstupu Ukrajiny do NATO.

Co se postojů Ukrajiny a Ruska týče, ty se zdají být jasné. Volodymyr Zelenskyj se nehodlá vzdát okupovaných území a Vladimir Putin začne jednat o míru jedině poté, co se ukrajinští vojáci z okupovaných území stáhnou.

Zdá se tedy, že hlavní slovo bude mít nakonec Donald Trump, tedy za předpokladu, že se stane prezidentem. A slovo to může být i překvapivé, alespoň podle Karstena Friise, bývalého norského důstojníka a vojenského analytika, který pro Aktuálně.cz řekl: „Prohru Ukrajiny a vítězství Ruska by Trump a lidé kolem něj považovali za signál slabosti a ztráty postavení USA jako supervelmoci. Signál, který by zajisté nepřehlédla Čína.“ Anonymní zdroje blízké Donaldu Trumpovi totiž sdělily americkému deníku The Washington Post, že Donald Trump se chce v rámci mírového plánu zasadit o uvolnění rostoucí závislosti Ruska na Číně.

Donald Trump představí mírový plán zcela až po prezidentských volbách. Zda usedne do Bílého domu právě on anebo Kamala Harris, která se uchází o demokratickou nominaci po odstoupení Joe Bidena, nebo někdo úplně jiný, to se veřejnost dozví až po volbách konaných 5. listopadu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz