Hlavní obsah
Názory a úvahy

Gelnarová, Turek, Okamura: Dovolme lidem se ztrapňovat hajlováním a popíráním holocaustu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Hajlování a popírání holocaustu je nezákonné. Hranice svobody projevu je daná. Přestaňme plýtvat prostředky nad hlupáky se zdviženou pravicí. Nemrhejme energií nad politiky popírajícími holokaust. Dejme lidem právo ztrapňovat se, jak se jim zamane.

Článek

Téma hajlování a popírání holocaustu je velmi citlivé, a to zejména kvůli tragickým událostem druhé světové války a genocidě, která byla spáchána na šesti milionech Židů a dalších menšinách. Navzdory tomu se občas objevují názory, že by lidé měli mít právo vyjádřit se i tímto způsobem, pokud chtějí – byť by to bylo považováno za nevhodné či jakkoliv zvrácené. Proč by ale nemělo být lidem dovoleno, aby se tímto způsobem ztrapňovali, aniž by to nutně znamenalo toleranci vůči těmto činům?

Svoboda slova je jedním z klíčových pilířů demokratické společnosti. Toto právo zahrnuje možnost vyjádřit i nepříjemné, kontroverzní nebo dokonce urážlivé názory. Omezování této svobody na základě toho, že se jedná o urážlivé projevy, by mohlo vést k dalším omezením, kde by se hranice mezi tím, co je povoleno a co není, stala nejasnou. Hajlování a popírání holocaustu jsou projevy, které drtivá většina společnosti odmítá, ale jejich zákaz vytváří precedens pro omezování i jiných, méně extrémních názorů.

Pokud někdo hajluje nebo popírá holocaust, sám se tím ztrapňuje a odhaluje svou ignoranci nebo záměr provokovat. Takové chování se setkává s téměř univerzálním odsouzením a daný člověk tak spíše než aby šířil své názory odrazuje ostatní a posiluje vědomí o nesmyslnosti těchto činů. Veřejné odsouzení a sociální reakce mohou být mnohem účinnější než právní represe. Když lidé uvidí, jak rychle takový člověk ztrácí kredit, sami si rozmyslí, zda podobným způsobem vystupovat.

Místo zákazu hajlování a popírání holocaustu by společnost měla klást důraz na vzdělávání o těchto tématech. Pokud lidé chápou historii a její důsledky, budou méně náchylní k tomu, aby se k takovým projevům uchylovali. Vzdělání je nástrojem, který může lépe než zákaz zajistit, že společnost bude schopna čelit těmto názorům a účinně je vyvracet.

Obrana práva na svobodu projevu, i když jde o nevhodné nebo urážlivé projevy, neznamená schvalování těchto názorů. Naopak, umožňuje společnosti vyrovnat se s nimi transparentním a vzdělaným způsobem. Hajlování a popírání holocaustu jsou zarážející projevy, ovšem zákaz naráží na kontraproduktivitu. Lepší přístup je nechat lidi svobodně se ztrapnit a zároveň posilovat osvětu a vědomí o hrůzách, které tyto projevy ignorují nebo popírají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz