Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jsou korespondenční volby opravdu hrozba pro demokraci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svobodné médium

komentář

Je korespondenční volba opravdu taková hrozba, jak tvrdí opozice? Potřebujeme ji, jak tvrdí vláda? A proč politici otočili? Nejen na tyto otázky si zkusíme odpovědět…

Článek

Opozice má logický důvod, proč jí korespondenční volby vadí. Lidé v zahraničí prostě volí strany aktuální vládní koalice a bojí se, že se jim podaří díky tomu příští rok získat většinu. Je to pravděpodobně také důvod, proč s tím vláda spěchá. Voliče v tuzemsku rychle ztrácí a všechny průzkumy říkají jedno - aktuální koalice by nezískala většinu. Jejich naděje je tedy, že jim přijdou korespondenčně hlasy ze zahraničí a těsně vyhrají volby nebo alespoň jejich prohra nebude tak velká.

Lze se domnívat, že opozici nejde o strach z podvodu a vládě zase o pomoc lidem v zahraničí. Opozice má strach z prohry a vláda se snaží pomoct hlavně sobě, každému tedy jde o jedno - získat většinu ve sněmovních volbách.

Proč tedy jak Andrej Babiš, tak Petr Fiala a další otočili? Andrej Babiš (za ANO) dřív chtěl korespondenční volby prosadit, nyní proti nim bojuje. Petr Fiala a Miroslava Němcová (oba za ODS / SPOLU) zase v době, kdy ODS byla ještě konzervativní strana, byli proti. Nicméně, když viděli výsledky voleb 2021 ze zahraničí, museli otočit. Proč by ANO prosazovalo něco, co pomůže soupeři? A naopak, proč by ODS blokovala možnost získat mnoho hlasů navíc?

Největší problém na tom je, že se bude měnit volební systém vládou, která má rekordně nízkou důvěru. Zásadní témata jako je korespondenční volba, přijetí eura a další by měla rozhodnout vláda, které lidé věří.

Odpověď na hlavní otázku tedy zní: Ne, korespondenční volby nejsou velké riziko pro demokracii. Riziko jsou pro opoziční strany, které v zahraničí nevolí a pro vládu, že ztratí další své voliče v tuzemsku.

Sledujte Svobodné médium na sociálních sítích

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz