Hlavní obsah
Aktuální dění

V Česku je opět ruský plyn. Podle ČSÚ dokonce téměř 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svobodné médium

V posledních měsících se do České republiky znovu začal dovážet plyn z Ruska, a to v rekordních objemech. Jaký je důvod tohoto obratu, jaké jsou jeho důsledky a jak se k němu staví česká vláda a obchodníci? V tomto článku se na to pokusíme odpovědět.

Článek

Přestože ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí, že jde o vývoj daný situací na trzích, který nemění nic na tom, že Česko je na ruském plynu nezávislé, byl podle dat Českého statistického úřadu v prosinci 2023 podíl ruského plynu v tuzemské spotřebě skoro 60 procent, zatímco v předchozích měsících byl skoro nulový.

Ekonom Lukáš Kovanda kritizuje tento vývoj jako v rozporu s deklarovaným bojem proti závislosti na ruském plynu a proti financování ruské války na Ukrajině. „Česko se tak zatím od ruské ropy ani v nejmenším fakticky neodstřihává, naopak, svůj ropný dovoz z Ruska zvyšuje. Podniká však kroky k odstřižení od ruské ropy, k němuž by mohlo dojít v roce 2025,“ upozornil ekonom

Foto: Svobodné médium

Ruský plyn

.

Foto: Svobodné médium

Dovoz ruské ropy do Česka za prvních 9 měsíců 2010-2023 - ČSÚ

Sledujte Svobodné médium na sociálních sítích

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz