Hlavní obsah
Aktuální dění

Komentář: Ústavní soud zamítl návrh ANO na zrušení zkrácené valorizace penzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svobodné médium

Podle soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčeka nejde o škodu v civilně právním smyslu a Ústavní soud nezjistil, že by vláda porušila některou svou právní povinnost. K tomuto rozhodnutí údajně došel, protože inflace vyšší než 5 % byla až v lednu 2023.

Článek

Výsledek soudu je, že důchodcům zůstanou nižší důchody a vláda ušetří na nich pár korun. Katastrofální rozpočet pokryje nejzranitelnější skupina.

Nešlo nezaregistrovat informaci, kterou přinesla Česká televize: „Původně měl stížnost skupiny poslanců na starosti soudce Jan Svatoň, který navrhoval, aby Ústavní soud vyšel opozici vstříc.“ Což samozřejmě vyvolalo ještě bouřlivější emoce a lidé si začali klást otázky: „Máme tu 3. komoru Parlamentu?“, „Je Ústavní soud nezávislí, když dělá takové změny?“, „Projde teď vládě úplně všechno?“

Účel tohoto článku není zpochybnit rozhodnutí nebo obvinit soud, že není nezávislý. Jedná se o reakci občanů, kterým se nelíbí, že vláda má peníze na Ukrajinu a nemá na vlastní občany. Lidé se ptají, jak je možné, že válku dotovat můžeme několika miliardami a na ty, kteří tento stát vybudovali, na ty kašle.

Banky, energetické společnosti, rafinérie, zbrojovky a další bohatnou na úkor zranitelné skupiny. Opravdu nešel zdanit mimořádný zisk zpětně, jak to udělalo mnoho firem a získat tím peníze na ty, kteří to potřebují?

Další věc je, že soud argumentuje tím, že inflace vyšší než 5 % byla až za leden 2023. Nicméně ČNB přesně tohle předpovídala, takže vláda o tomhle moc dobře věděla.

Viděli soudci reportáž pořadu České televize 168 hodin, která moc dobře situaci shrnula?

Odkaz na část reportáže naleznete zde:

Sledujte Svobodné médium na sociálních sítích

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz