Hlavní obsah
Aktuální dění

CNN Prima NEWS začíná „veřejnoprávnět“. Znamenal by to její konec?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svobodné médium

Komentář k České televizi a k CNN Prima NEWS

Českou televizi sledovali poslední roky hlavně příznivci současné koalice a CNN Prima NEWS naopak její odpůrci. Poslední dobou začala Prima ztrácet i ty. Bude to znamenat její konec?

Článek

Již od začátku vysílání CNN Prima NEWS mířila televize na voliče ANO, SPD, KSČM, Trikolóry a dalších, kteří nebyli spokojeni se zpravodajstvím ČT24. Celkem jí to fungovalo, tato skupina lidí si novou zpravodajskou stanici chválila a naopak příznivci SPOLU, Pirátů a Starostů jí označovali jako proruskou, dezinformační a sledovali si „svou“ Českou televizi.

Problém začal poslední dobou, kdy si na CNN Prima NEWS začala stěžovat její skupina diváků a postupně je začala ztrácet. Ve vysílání se čím dál víc objevuje téma válka na Ukrajině, které právě u České televize řada diváků kritizovala a přepínala právě na Primu. Postupně se začalo měnit chování redaktorů a též nenechají domluvit opozičního politika narozdíl od vládního, stejně jako Česká televize. Mnoho diváků začíná být názoru, že CNN Prima NEWS je už stejná jako ČT24 a přestávají Primu sledovat.

Tuto změnu by mohli ocenit voliči vlády, ne? Nicméně ti už Primu definitivně odsoudili a velmi těžce by získala jejich důvěru. Kdo tedy Primě zbyde? Vládní voliči ji nesledují a opoziční ztrácí. Bude to znamenat její konec? Této situace využila TV Nova, která posiluje zpravodajství, zavádí nové pořady a zve hosty, které Česká televize nezve nebo jen minimálně. Cílí tím TV Nova na nespokojené diváky s ČT24 a CNN Prima NEWS? V poslední době začali v Televizních novinách více kritizovat vládu, což nám může něco naznačit.

Též toho může využít Česká televize, protože její nový ředitel provádí malé změny. Změny jdou velmi pomalu, všimnout si jich můžete tedy minimálně, ale něco se děje. Začíná se objevovat kritika vlády, nedávno pořad Reportéři ČT vysílal o korupci v ODS a pořad 90’ ČT24 se zaměřil na stávku zemědělců nejen v Německu, ale také v České republice a dlouhodobí podporovatelé současné vlády - například novinář Lukáš Valenta, Zdeněk Šarapatka a mnoho dalších začínají ČT kritizovat, protože nevysílá pouze jejich názory. Pokud by tedy Česká televize a TV Nova začaly skutečně více vysílat protivládně, Prima může ztratit další diváky a přišel by její konec.

Nejvíc negativních reakcí ze strany jejích diváků přišlo v neděli 21. prosince, kdy se redaktorka Terezie Tománková začala chovat zcela neprofesionálně tím, že nechala mluvit pouze vládní politiky a opozičním skákala do řeči. Dokonce došlo k „hádce“ mezi ní a předsedou SPD Tomiem Okamurou, kterého se snažila umlčet. Může si toto redaktorka dovolit? Ne, tohle byla zcela za hranou a dokonce ani redaktor veřejnoprávní konkurence Partii Terezie Tománkové Václav Moravec se takhle k diskutujícím nechová.

Teď to bude pouze vize, která se pravděpodobně nestane. Nicméně máme v Česku tři silné televize - dvě komerční a jednu veřejnoprávní. Ideální situace by byla, kdyby se každá z komerčních vydala jednou cestou - jedna by cílila na voliče současné vlády a druhá naopak na její odpůrce. Tím by si každý divák vybral, která televize je mu názorově bližší. Veřejnoprávní Česká televize by správně měla být přesně uprostřed mezi těmito televizemi a být zcela bez názoru. Dojde k takové situaci někdy? Bude každý občan možnost sledovat televizi se svým názorem plus veřejnoprávní objektivní televizi?

Sledujte Svobodné médium na sociálních sítích

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz