Hlavní obsah
Aktuální dění

Vláda dnes opět porušila jednací řád omezením počtu faktických poznámek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svobodné médium

Jednání o kontroverzních korespondenčních volbách začalo už ve středu 17. ledna 2024 ráno a vládě dochází s opozicí trpělivost. Vládní poslanci se tedy rozhodli omezit vystoupení maximálně na dvakrát deset minut, což ale ovšem je nezákonné.

Článek

Vláda má problém s důvěrou občanů, Petr Fiala je druhý nejméně oblíbený světový lídr, inflace v Česku je největší z EU a česká ekonomika patří k nejhorším. Přestože nám před volbami slibovala vládu odborníků a profesionální komunikaci, nic z toho nebylo dodržené stejně jako heslo „nezvýšíme daně“.

Místo toho, aby se vláda zamyslela a snažila se něco změnit, pokračuje ve svých chybách. Jak mohou lidé věřit vládě, která nedodržuje jednací řád, ve kterém se doslova uvádí „Možnost přihlásit se k faktické poznámce není nijak omezena a není jí možné omezit usnesením Sněmovny, jako je tomu tak v případě přihlášek k rozpravě. Jejich počet na jednoho poslance je tak neomezený.“.

„Pošlapáváte jednací řád nehorázným způsobem,“ řekla po odhlasování omezení předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Podle předsedy poslanců SPD Radima Fialy šlo o jasnou odpověď na otázku, zda přichází totalita, nebo ne. Prohlásil, že to, co se nyní děje ve sněmovně, se v ní od roku 1989 nestalo. Varoval koalici, že si šije bič sama na sebe pro dobu, kdy bude v opozici.

„Cílem našeho postupu skutečně bylo dát všem řečníkům možnost vystoupit, je přihlášeno přes sedmdesát lidí,“ zdůraznil předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Koalice nakonec po jednání grémia od svého kroku couvla, každý poslanec může k návrhu vystoupit dvakrát na deset minut. Nicméně i to je omezování počtu faktických poznámek, což jednací řád neumožňuje.

Proč při jednání o tak kontroverzním tématu porušuje jednací řád? Zajímavá situace by nastala, kdyby se opět opozice obrátila na Ústavní soud, který by nestihl rozhodnutí do voleb. Co by se stalo s hlasy ze zahraničí, kdyby soud dal opozici za pravdu? Nejen na tyto otázky máme právo chtít odpověď.

Zdroje informací: ČT24, Deník N a webové stránky Poslanecké sněmovny.

Sledujte Svobodné médium na sociálních sítích

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz