Hlavní obsah
Věda

Brajgl a Sedmé nebe aneb odkud se vzala známá úsloví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Na jedno brdo

V běžné mluvě používáme množství úsloví, jejichž přenesený význam je nám dobře znám, ale mnohdy o jejich původu mnoho nevíme.

Článek

Mít za lubem

Každý z nás měl určitě někdy něco za lubem, tedy nějaký postranní nebo skrytý úmysl. Co je ale onen lub? Slovní spojení pochází z dob, kdy se obilí sváželo do mlýnů, kde jej mlynář za úplatu semlel. Spokojený zákazník si pak odvážel pytle mouky. Jenže nedostal všechnu. Část byla schovaná za lubem. Jedná se o dřevěný kryt mlecích kamenů, kde se během mletí hromadila mouka, kterou si pak mlynář nechal.

Přijít na buben

Přijít o všechno nebo být na mizině, tak bychom popsali ono přirovnání. Co má buben společného s chudobou? Odpověď musíme opět hledat v historii, kdy se veškeré zprávy a informace šířily mluvenou formou. Na náměstí, návsi nebo jiném veřejném prostoru se vyhlašovaly nejnovější události. Často se při tom tlouklo na buben. No a právě tak se oznamovalo, pokud někdo nebyl schopen plnit své finanční závazky a jeho majetek šel do dražby, byl vybubnován na veřejnosti. Přišel na buben.

Na jedno brdo

Pokud je všechno stejné a nudné řekneme, že je to na jedno brdo. Mnozí jistě znají brdo jako pojem pro kopec, ale původ jednoho brda je někde trochu jinde. U starých tkalcovských stavů se používal hřeben, který umožňoval tkadlenám a tkalcům udržovat po celou dobu jeden typ vazby tkaniny. A odtud vzniklo ono pověstné na jedno brdo.

Sedmé nebe

Zažíváte-li výjimečnou slast nebo štěstí řeknete, že jste v Sedmém nebi. Původ nebude těžké odhalit o nebi slyšel každý z nás, ale kde je to sedmé? Pojem sedmi nebes je spojen s židovskou kulturou i když původní myšlenka sedmi sfér pochází ze Starověké Mezopotámie. V Kabale je systém nebeských sfér poměrně složitý, ale platí že v Sedmém je samotný bůh, nejvyšší andělé a duše nenarozených. Je nejvyšší a nejdokonalejší ze všech a dostat se sem není jednoduché.

Chytáte lelky?

Lelek lesní je drobný hmyzožravý pták se zajímavým zbarvením. Typická je pro něho noční aktivita. Původ chytání lelků spadá do doby, kdy se ptáci lapali pomocí lepu. Na rovnou plochu, nejčastěji prkno se nanesl lep a na něj se nasypala návnada. Pták, který přilétl, aby se nakrmil zůstal přilepený. Odtud pochází i dobře známe sednout někomu na lep – nechat se napálit. Chytání lelka bylo však dost náročné, jak bylo zmíněno výše, tento ptáček je aktivní pouze v noci. Přes den spal a na lep se chytit nemohl a v noci, když se vydal shánět obživu už návnadu neviděl. Činnost by se tedy dala nazvat spíš jako marná nebo zbytečná, nicméně se vžila pro situaci kdy zahálíme nebo jen nečinně koukáme do blba.

Brajgl

Když maminka vletí do pokoje se slovy: „Co je to tady za brajgl!“ děti hned vědí, že by měly začít uklízet. Slovo brajgl je v povědomí spojeno s pojmy jako nepořádek, bordel, zmatek…

Pieter Brueghel, jehož jméno se stalo synonymem nepořádku, byl vlámský renesanční malíř 16. století. Typické jsou pro něho obrazy s množstvím postaviček, které se věnují rozličným činnostem. Jeho obrazy jsou propracovány do nejmenších detailů a pokaždé na nich můžete nalézt nějaký nový detail. Nejznámějším dílem je jeho Stavba Babylonské věže, kterou si můžete prohlédnout v Uměleckohistorickém muzeu ve Vídni. Při pohledu na jeho obrazy si nejeden z nás řekne: „To je brajgl.“

Zdroj:

https://www.ptejteseknihovny.cz

https://cs.m.wikipedia.org/wiki

https://www.stoplusjednicka.cz

https://any-questions.estranky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám