Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Červec nopálový - příběh jednoho brouka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Nopál

Naše historie je spojena s významnými bitvami, důležitými osobnostmi a uměleckými díly. Najde se tu však místo i pro jednoho nenápadného broučka.

Článek

Hmyz si pomalu hledá cestičku do našich jídelníčků. Cvrčci, červíci nebo brouci - moderní trend potravinového průmyslu! Patříte mezi ty, kteří od stánku s křupavou pochoutkou odvrací zrak? Nikdy by jste žádný hmyz nepozřeli? Již několikrát jste si na produktech z hmyzu pochutnali a ani o tom nevíte. Nevěříte? Přesvědčím vás o opaku.

Červec nopálový neboli Dactylopius coccus je drobný hmyz parazitující na opunciích, tedy nopálu. Byl dobře znám již jihoamerickým indiánům ještě před kolonizací. Aztékové i Májové červce chovali. Pomocí štětečků jím infikovali nopál a následně produkovali červce, které pravidelně sklízeli. Používali k tomu speciální nástroj v podobě lžiček, aby drobný hmyz dokázali sebrat z trnité rostliny. Brouky následně usušili a poté uvařili. Co bylo výsledkem nevábně znějícího postupu? Nic jiného než červené barvivo, u nás známé pod pojmenováním karmín. Produkce byla natolik propracovaná, že dokonce hmyz šlechtili. Získali tak větší jedince, ze kteří obsahovali více barviva. Bylo dokonce kvalitnější než barvivo získané z volně žijícího hmyzu.

Červená barva hrála u starověkých indiánů důležitou roli, byla symbolem moci. Karmín se používal k psaní, barvení oděvů, ale i při tvorbě nástěnných maleb.

Při kolonizaci Jižní Ameriky byl, kromě dalších komodit, objeven i karmín. Španělé si vytvořili monopol na obchod s touto rudou barvou. Hmyz chovali na rozsáhlých plantážích, místní obyvatelé jim při tom sloužili jako levná pracovní síla. Následně byl výsledný produkt exportován do Španělska a odtud se prodával dál do Evropy a postupně do celého světa. Byl přísný zákaz ze Španělska vyvážet živý hmyz a dovoz produktu byl omezen pouze na dva přístavy, tak aby nikdo jiný nezískal možnost výroby jedinečného barviva.

Červenou barvu bylo možné získat i z jiných zdrojů, ale nikdy nebylo dosaženo stejné kvality, intenzity a odolnosti. Červená barva se rychle rozšířila po celém světe, stala se velice módní. Představovala symbol moci a bohatství, protože drahé barvivo si nemohl dovolit jen tak někdo.

Zámožní měšťané si do domů pořizovali červené závěsy, aby dali na odiv své bohatství. Barvivo bylo oblíbené i malířů a to nejen renesančních, ale i později u impresionistů.

Pro produkci barviv jsou využívány oplodněné samičky. Hmyz se nejprve usmrtí teplem, vaří se a následně je barvivo vysráženo pomocí síranu hlinitého. Celkem morbidní, nemyslíte? I to je jeden z důvodů, proč se začal nahrazovat syntetickými nebo rostlinnými barvivy.

I přes jejich rozvoj, karmín má stále své místona trhu. Našel své uplatnění v kosmetice pro výrobu dekorativních produktů. Používá se v histologii na obarvení vzorků. Je užíván v potravinách pod označením E120. Barví se s ním nápoje, cukrovinky ale i masnévýrobky. E120 tedy není nic pro vegetariány. Takže dali jste si někdy nápoj červené barvy? Nebo třeba červené bonbóny? Pravděpodobně jste ochutnali produkt z červce nopálovhého, drobného broučka s dlouhou historií.

Zdroje:

Cartwright, Mark. „Cochineal.“ World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 25 Aug 2022. Web. 10 Sep 2023.

www.britannica.com/technology/cochineal

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám