Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mohl spáchat téměř dokonalou vraždu: případ doktora Martina MacNeilla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

ilustrační obrázek

Kdyby M. MacNeill, uznávaný lékař a absolvent právnické fakulty, sekal v minulosti latinu, mohl spáchat dokonalou vraždu. Na(ne)štěstí se ale už několikrát předtím ukázalo, že to není žádný svatoušek…

Článek

Manželství MacNeillových už nefungovalo nějakou dobu. Michele prožívala s Martinem už třicátý rok plný lží, nevěr a vyhrožování, že zabije ji i sebe. Přesto ale pořád doufala, že se vše v dobré obrátí, a to i kvůli jejich osmi dětem, z nichž byly čtyři vlastní a čtyři adoptované. Vlastně jí to ani nelze moc vyčítat – byla vychovaná k tomu, aby viděla v lidech to dobré a důvěřovala jim.

A tak se není čemu divit, že na jaře roku 2007 souhlasila s návrhem svého muže, aby podstoupila facelift. Viděla v tom zákroku naději na záchranu manželství – přece jenom ten rok oslavila své padesáté narozeniny, a i když byla bývalou královnou krásy, roky se na ní pomalu, ale jistě podepisovaly.

Po příchodu z kliniky o ni kromě manžela pečovala také dcera Alexis. Ta byla studentkou lékařské fakulty, takže už měla s péčí o pacienty nějaké zkušenosti a své role ošetřovatelky se doma chopila opravdu poctivě. Totéž se ale nedá říct o Martinovi, který Michele způsobil nevhodným podáváním léků zdravotní komplikace a situaci komentoval bez většího zájmu tím, že „ji asi přeléčil“.

Jednoho rána, kdy se Michele ještě pořád zotavovala z pooperačních bolestí, jí Alexis volala, protože se chtěla ujistit, že je matka v pořádku a má všechno, co potřebuje. Když zjistila, že ano, s klidem hovor ukončila. O to větší šok ale přišel o necelou půlhodinu později spolu s dalším telefonátem. Tentokrát však volal Martin a oznámil Alexis, že s matkou je něco špatně. Ještě to dopoledne ji pak našla šestiletá dcera Ada mrtvou.

Tělo Michele bylo podrobeno pitvě, která neodhalila žádné známky cizího zavinění. Zesnulá navíc trpěla kardiovaskulárními obtížemi, které se údajně zhoršily v souvislosti s léky, takže příčiny smrti byly popsány jako přirozené. Michele byla navíc nalezena napůl ponořená ve vaně, což jen nahrávalo teorii o tom, že zkolabovala a nešťastnou náhodou se utopila.

Tehdy však do hry vstoupila Alexis a její sestra Rachel. Michele je stihla ještě před svou smrtí varovat, že jestli se jí něco stane, bude v tom mít nejspíš prsty Martin. Sestry se proto rozhodly oslovit příslušné orgány, díky čemuž docílily opětovného prozkoumání toxikologické zprávy. Tentokrát už byly závěry jiné, avšak stále nebyly usvědčující – léky sice byly příčinou smrti, avšak smrtelná byla jejich kombinace, nikoli množství. A s tím Martin počítal, protože přesvědčil plastického chirurga, který operoval Michele, aby jí předepsal hned několik různých léků, které za normálních okolností vůbec nepředepisoval.

Krátce po této tragické události začaly vyplouvat navenek také jiné záležitosti. Například záhadná „chůva“ Gypsy Willisová, která se nastěhovala do domu MacNeillových, avšak za celou dobu, co v domě pobývala, se nevěnovala ani dětem, ani domácnosti. Brzy vyšlo najevo, že šlo o Martinovu milenku, kvůli které se s Michele už před nějakou dobou hádal. Detaily o jejich vztahu ale nechme stranou a pojďme si udělat výčet dalších Martinových prohřešků: falšování univerzitních dokumentů, kvůli kterému byl skutečně vedený jako absolvent právnické i lékařské fakulty, krádež identity své adoptivní dcery, sexuální zneužívání dcery Alexis a v neposlední řadě také dávný pokus o vraždu své matky. A jistě bychom mohli pokračovat.

Ale jak se říká – všechno zlé je k něčemu dobré. Díky tomu všemu, co Martin v minulosti napáchal, dokázali žalobci přesvědčit porotu o jeho vině. Odsouzen byl v září roku 2014 na dobu 17 let bez možnosti podmínečného propuštění. Dva dny před desátým výročím úmrtí jeho ženy se ale rozhodl vzít do svých rukou i svůj vlastní osud a na vězeňském dvoře si vzal život.

Příběh Martina MacNeilla je strašný už sám o sobě. Nejděsivější je na něm ale to, že pokud by se k vraždě tímto způsobem odhodlal někdo jiný, člověk, který byl dosud bezúhonný, pravděpodobně by nikdy nebyl usvědčen…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz