Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak byli ruští učitelé placeni vodkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Бахтиёр Абдуллаев/ Wikimedia Commons/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Výroba vodky v Rusku, CJSC Distillery, Pereslavl (1999).

Rusko, země neomezených možností. Dokážete si představit, že byste byli placeni v naturáliích?

Článek

Na konci 90. let 20. století se Rusko ocitlo v ekonomické krizi. Nutno poznamenat, že krize zasáhla i další části světa a v každé z nich měla trochu jiné příčiny. Ruský stát nezvládal platit své dluhy, inflace jen za rok 1998 byla přes 80 procent. Rusko muselo obdržet mezinárodní pomoc, vyhlásit ekonomické reformy a nuceně devalvovat rubl.

Aby se Rusko nedostalo do ještě hlubší krize, muselo začít dělat změny. A jeden z důsledků byl, že s platem měli problém státní zaměstnanci. Konkrétně vodkou byli placeni učitelé na Sibiři v oblasti Altaj, šlo přibližně o osm tisíc učitelů. Podle některých zdrojů se to týkalo i dalších učitelů ve středním Rusku. Většinu financí měla poslat ruská vláda, když ale selhala, museli situace řešit místní politici.

První pokus nahradit plat? Učitelé obdrželi nabídku, podle které by měli dostat místo platů toaletní papír, rakve a „pohřební doplňky“. Učitelé odmítli a navrhli, že jsou to představitelé státu, kdo si zaslouží rakve a toaleťák.

Učitelé tak nakonec dostali po patnácti lahvích vodky měsíčně. Přijali, podle jejich vlastního prohlášení to bylo lepší než nic. Zatímco hodnota rublu klesala, cena vodky si držela hodnotu. A vodku mohli prodat na místních trzích nebo vyměnit za jídlo. Vodkou byli placeni učitelé od února 1998 až do začátku roku 1999, kdy zas začali dostávat peníze.

Proč vodka? Rusko nemělo problémy nejen finanční, ale i v dalších oblastech, a tak nebylo možné platit učitele ani základními surovinami. Na druhou stranu vodky byl v Rusku nadbytek a zároveň se konzumovala v domácnostech ve velkém množství.

Tehdejší učitelský plat byl 15 000 rublů měsíčně, což bylo přibližně 200 dolarů. Dluh učitelům se nakonec zastavil na 54 miliónech rublů, v přepočtu kolem 3,5 milionů dolarů, jedná se o hodnoty z roku 1998. Ačkoliv bylo vládou slíbeno, že tento dluh bude splacen, nikdy se tomu tak nestalo a nikdo z učitelů nedostal ani rubl ze slíbených dlužných peněz.

Mimo jiné, dalším státním zaměstnancům, na jejichž platy nebyly peníze, byly nabídnuty kola, podprsenky a zelí.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz