Hlavní obsah
Aktuální dění

Nové přijímací řízení na střední školy – jednoduše a přehledně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dandarmkd/ Creative Commons/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Přednáška ve škole. (Ilustrační obrázek.)

Cílem textu je pokusit se objektivně, bez emocí a vlastního názoru, shrnout všechny změny, které se týkají novinek ohledně přijímacího řízení na střední školy.

Článek

1) Tři školy

První novinkou je možnost podat si přihlášku na tři školy. V minulých letech existovala možnost podat si přihlášku pouze na dvě školy, což vedlo k taktizování a především v minulém roce, kdy na střední školy mířilo více studentů než obvykle, k strategii vybírat na jistotu a ani se nesnažit jít na gymnázium či obecně nejlepší školy v okolí.

2) Pořadí škol

Další novinkou je, že už přímo v přihlášce se musí zadat pořadí škol, podle toho, kam chce uchazeč jít nejvíce a kam nejméně. Vytvořené pořadí následně už nelze změnit. To znamená, že pokud výsledky konkrétního člověka budou stačit k přijetí na školu na prvním místě v přihlášce, musí tam jít, nemůže výběr změnit a nemůže jít na druhou školu v pořadí. Pokud výsledky budou stačit „pouze“ na třetí školu v pořadí, student(ka) půjde právě na tuto školu. Toto určuje automaticky systém podle priorit stanovených v přihlášce a pochopitelně na základě výsledků přijímacího řízení. Nelze například změnit prioritu kvůli tomu, že kamarád se dostal na jinou školu.

Jediný způsob, jak se dostat ze systému a z nutnosti nastoupit na danou školu, je odhlásit se z celého prvního kola přijímacího řízení, nastoupit do druhého kola přijímacího řízení, ale tam už půjde dát přihlášku pouze na ty školy, kterým zbylo místo. To může být relativně riskantní krok.

Pokud chce student či studentka pouze na jednu školu, píše do přihlášky pouze tuto školu, přijímací řízení bude probíhat na vybrané škole a bude se počítat lepší výsledek. Na první kolo přijímacích zkoušek má každý dva pokusy. Kde se bude zkouška konat, určí opět elektronický systém podle místa bydliště a podle kapacit školy pro přijímací řízení.

3) Elektronické přihlášení

Jsou tři způsoby, jak podat přihlášku na střední školu. První a teoreticky nejjednodušší a nejpraktičtější by mělo být podat přihlášku elektronicky přes systém „DIPSY“, kde už budou některé údaje předvyplněné (například výběr školy, její adresa), nikdo nemusí nikam chodit, tisknout věci a navíc by měla veškerá další komunikace probíhat v tomto systému. K podání přihlášky elektronicky musí být ověřená elektronická identita (mojeID, Bankovní identita a další).

Kdo nemá elektronickou identitu, může si v systému vyplnit přihlášku a následně si vše vytiskne. A třetí možnost, především pro lidi bez počítače či internetu, je podat přihlášku čistě v papírové verzi se všemi možnými přílohami, která bude pochopitelně vyplněná ručně. V druhém a třetím případě je nutné donést přihlášku přímo do školy nebo poslat poštou na adresu školy.

Systém pro přihlášení měl začít fungovat první února, bohužel se objevila chyba a systém nebyl vůbec spuštěn. Podle všech příslibů by měl začít fungovat v pátek druhého února večer. Finální termín pro odevzdání přihlášek je 20. února.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz