Hlavní obsah
Názory a úvahy

P. Diddy a podobnost s případem odsouzeného producenta Harveyho Weinsteina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kredit: Dennis Van Tine / Zuma Press / Profimedia

Kauza P. Diddyho mění Hollywood. Není to přitom první velký skandál, který ze světa slavných vyplul na povrch. Případ producenta Harveyho Weinsteina vedl před lety ke známosti hnutí #MeToo. A někteří tyto dvě kauzy srovnávají. Je to však právem?

Článek

Hollywood už nikdy nebude stejný, to můžeme důvodně předpokládat. Informace, které vyplouvají na povrch v kauze P. Diddyho jsou natolik šokující, že je někteří považují za konspirační teorie. S jistotou lze říct, že některé se skutečně ukážou nepravdivé. Ale u některých to tak být nemusí. Případ Harveyho Weinsteina přitom nese jistou podobnost s Diddym, jak přednesla některá zahraniční média. A bez zajímavosti není, že soud zrušil rozsudek vynesený nad Weinsteinem v části poměrně nedávno. To vše nám dává představu, kam se může kauza Diddyho ubírat.

Kdo byl Henry Weinstein?

Americký filmový producent, který je spoluzakladatel společnosti Miramax. Ti stáli například za filmy Pulp Fuction, Zamilovaný Shakespeare, Dobrý Will Hunting, Anglický pacient, Kill Bill, Talentovaný pan Ripley, Chicago, Tahle země není pro starý, Piano, Sin City.

Jeho konkurenty byly odjakživa společnosti A24, divize Universal Studios s názvem Focus Features nebo například Searchlight Pictures, dříve Fox Searchlight. Název vám možná nic neřekne, ale když se řekne film Milionář z chatrče nebo Králíček Jojo, už budete jistě vědět. Později Weinstein založil ještě společnost The Weinstein Company.

Jeden čas byl právě Weinstein jedním z nejvlivnějších mužů v americkém filmovém průmyslu. Filmy, které Miramax produkoval, získávaly Oscary, dělaly z hollywoodských nováčků hvězdy. Zpočátku měl pod sebou i Quentina Tarantina nebo Kevina Smithe. Počet nominací se měl pohybovat kolem tří set, což je obrovský úspěch. A do té doby, dokud se nezačala rozplétat síť moci a kontaktů, by nikoho nenapadlo, že někdo, kdo stojí tak vysoko, páchá zvěrstva.

Kauza sexuálního obtěžování

Harveyho kariéra skončila velmi dramaticky. V roce 2017 bylo zveřejněno obvinění ze sexuálního obtěžování, zneužívání a znásilnění, která sahala desítky let dozadu. Čekal ho veřejný pád, vyhoštění z filmového průmyslu, trestní stíhání a odsouzení. Byl jednou z ústředních postav při vzniku hnutí #MeToo, které odhalilo rozsáhlý problém sexuálního zneužívání v zábavním průmyslu. Později tato iniciativa získala název Weinsteinův efekt, protože celá kauza vedla k odhalení i dalších mocných, kteří svou moc využívali k sexuálnímu zneužívání slabších.

Na odhalení Weinsteina se velkou měrou podílel novinář, právník a bývalý politický poradce Ronan Farrow, který za reportáž o producentovi získal Pullitzerovu cenu. Farrow tehdy řekl, že pro tuto kauzu bylo stěžejní, že se mezi mnoha lidmi mlčelo o něčem, co mnoho z nich vědělo. To je velmi podobné s případem Diddy, jak můžeme momentálně předpokládat. I tam muselo o jeho praktikách a alarmujícím chování, které se zřejmě prokáže u soudu, vědět mnoho vlivných lidí, kteří mlčeli. A proto se to dělo tak dlouho.

Chtěl, aby to zmizelo

Bez zajímavosti není, že Weinstein tehdy velmi pravděpodobně věděl, že mu „teče do bot“ a zaplatil si jednu z nejlepších špionážních agentur, aby nechala případ zmizet.

V tomto směru nevíme, zda se Diddy snažil o totéž, ale některé zdroje uvádí, že loni poté, co Cassie podala na něj onu osudnou žalobu, vrátil prostřednictvím své společnosti Bad Boy Records práva k jejich hudbě. Takové ustanovení mělo být součástí nevýhodných smluv. Umělci podepsali, že práva na jejich songy drží Diddy. To například vede ke spekulaci, zda Diddy nestojí za smrtí umělce The Notorious B.I.G., vlastním jménem Christopher Wallace. Když byl zastřelen z projíždějícího auta, práva k jeho velmi úspěšným songům přešly na Diddyho. Ten poté zajistil, aby vyšlo posmrtné album, kterého se prodalo na dva miliony kusů.

Foto: Kredit: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

P. Diddy čelí trestnímu stíhání

Kdo Weinsteina obvinil ze sexuálního obtěžování?

Na osudném listě bylo mnoho známých jmen. Kauza se týkala například italské herečky Asii Argento, která tvrdila, že ji znásilnil, když jí bylo 21 let. Na večírku se převlékl a požádal ji, aby mu udělala masáž. Neochotně souhlasila, přičemž došlo k aktu pod nátlakem.

Přidala se také britská herečka Lysette Anthony, Lucia Evans, Mira Sorvino, Rosanna Arquette, Ambra Battilana Gutierrez, Zoe Brock, Katherine Kendall, Rose McGowan, kterou měl znásilnit v roce 1997 v hotelovém pokoji, Liza Campbell, Gwyneth Paltrow, která odmítla udělat producentovi masáž a měla pak slíbit, že o jeho požadavku nikomu neřekne. Špatné zkušenosti s ním měla i Angelina Jolie, která se pak zařekla, že už s ním nikdy nebude pracovat. Na seznamu byla i Cara Delevingne a mnoho dalších. Herečka Heather Kerr uvedla, že ji Weinstein přesvědčoval, že takhle to zkrátka v Hollywoodu funguje. A mnozí mluvili v podobném duchu. Je tohle to jádro problému? Že svět slavných je k rizikovému chování tolerantnější? K drogám, alkoholu, sexuálním orgiím i nucení k něčemu pod slibem krásné kariéry?

Kauza zničila život nejen mámy dvou dětí

Taková velká odhalení jdou mimo jiné ruku v ruce s obrovským tlakem. Sám Weinstein nabízel obětem, které podaly žaloby, miliony jako mimosoudní vyrovnání, což by mimochodem velmi pravděpodobně pokryla pojistka jeho společnosti Miramax.

S jeho jménem byla spojená také Jill Messick, která s ním spolupracovala a byla manažerkou herečky Rose McGowan, kterou znají čeští diváci jako Paige z Čarodějek. Ta Weinsteina obvinila, že ji znásilnil, své asistentce to řekla, ta s ním však spolupracovala dál. Verze, jak to skutečně bylo, se liší, jisté však je, že její jméno v titulcích, které bylo spojováno právě s Weinsteinem, Jill neustála a spáchala sebevraždu. Zůstaly po ní dvě děti. Ačkoliv trpěla bipolární poruchou a depresí, měla to být právě tato kauza, kterou psychicky nezvládla.

Soud rozsudek zrušil

Pro úplnost kauzy Harveyho Weinsteina nutno uvést, že v dubnu letošního roku soud rozsudek v jeho věci zrušil a nařídil zahájení nového procesu. Řízení, ve kterém dostal v roce 2020 celých 23 let vězení, podle názoru vyšší instance poznamenaly procesní chyby.

Ve vězení však zůstal, protože v jiném případu znásilnění byl odsouzen k 16 letům vězení. Zatímco jeho obhájce zvrácení verdiktu označuje za vítězství, zástupce obětí to označil za tragédii. Právě soudní proces, mnohdy nepříjemný a pečlivý, může být důvodem, proč oběti váhají s něčím takovým vyjít ven. I v kauze Diddyho lze očekávat, že se za něj postaví ti nejlepší právníci. Jednoho už ostatně má - stejného advokáta, který zastupoval Keithe Ranierea. Ten vytvořil tajný spolek, ve kterém sexuálně zneužíval ženy, byl také obviněn z držení dětské pornografie. Nepochybně, má tak zkušenosti s tímto typem případů a pro Diddyho to může být ve sporu výhoda.

Změní kauza Diddy hudební průmysl?

Jen s napětím lze očekávat, jaké dopady bude mít celá kauza na americký hudební průmysl, počátky kariéry nových hvězd i velkých párty, na kterých se vzájemně návštěvníci zavazují k mlčení.

A bude zajímavé sledovat, zda světový showbyznys ztratí svůj „alibismus“ a budou pro něj platit stejná pravidla, jako pro svět „obyčejných“. Znovu se ukazuje, jak umí být moc a bohatství opojná. Natolik, že pro některé přestávají platit pravidla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kauza Diddy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz