Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zapřisáhlý bezdětný starý mládenec Jiří Lábus: Za falešnou svatbu se kamarádovi pomstil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Novák, Wikipedie, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Ve společnosti se vždy objevuje bez ženy, má vytříbený smysl pro humor a několik blízkých přátel. Život žije herec Jiří Lábus přesně tak, jak se mu líbí. Ale opravdu nepostrádá teď ve stáří tu pravou spřízněnou duši?

Článek

Herec Jiří Lábus je Pražák každým coulem. Jeho dětství na Vinohradech v centru bylo šťastné a plné vzpomínek. Touhu stát se hercem budoval už odmala posloucháním rozhlasu, to ho naučilo s hlasivkami pracovat. Později si kupoval sešity pro loutková divadla, z hrnce si dokonce dělal mikrofon. Toužil po tom, aby byl perfektní.

Už v dětství měnil Lábus hlasy

Tehdy se učil měnit hlasy, a tak odehrál celou pohádku. Možná právě to ho předurčilo nejen k dabingu, ale také k roli pohádkových postav - klidně nevzhledných ježibab.

„Bohužel se na to moji nejbližší, tedy rodiče, museli koukat a poslouchat mě,“ přiznával po letech. Krční lékař mu pak hlasivky pochválil a předurčil ho ke skvělé kariéře. I proto pak daboval klidně ženské postavy - třeba v Simpsonových postavu Margie.

Nejlepší kamarád Kaiser

Jeho nejlepším přítelem se stal Oldřich Kaiser. Nemusí se vidět klidně několik týdnů, a stejně, když se potkají, pokračují v hovoru tam, kde minule skončili. Zkrátka parťák v dobrém i ve zlém.

Oba diváky bavili v televizních zábavách, filmech i divadle. Uměli si vystřelit z produkce i na natáčení, během Třiceti případů majora Zemana chtěl například Kaiser zastavit natáčení a stěžoval si režisérovi, že má strach, že na něj pan Lábus zaútočí. Když zase chtěl režisér po Lábusovi, aby sehrál narkomana, kterému je zle, pozvracel mu boty. Prý se tak vžil do role, že musel. Vysloužil si za to pak pochvalu.

Řeči o jeho sexuální orientaci

U diváků byl oblíbený a tak bylo s podivem, že se nikdy neoženil a nenašel tu pravou. I to vedlo k mnoha řečem o jeho sexuální orientaci, kdy se spekulovalo, zda jeho láskou nejsou ve skutečnosti muži.

V mládí si ale jeden jeho vypečený kamarád vymyslel, že si vzal dceru ruského důstojníka a odstěhovali se spolu do Mimoně. Tam měla ruská vojska základnu. Tehdy tomu věřilo hodně lidí, a někteří kolegové mu to dokonce měli za zlé. Gratulovala mu snad jen Jiřina Švorcová, která mu dokonce jako svatební dar poslala ruské matrjošky.

Kolegyni tím zlomil srdce

Kdo z toho tehdy ale neměl radost, byla jeho tehdejší přítelkyně. Ta se totiž zprávu o svatbě svého partnera dozvěděla prý na vrátnice divadla, kde hrála. A spolkla to i s navijákem.

Když se situace uklidnila, Lábus to kamarádovi pěkně vrátil. Poslal mu falešný scénář, ve kterém měl vtipálek hrát ústřední roli v politickém dramatu z roku 1968. Ten pak strávil několik týdnů přemýšlením o výmluvě, která ho z takového projektu dostane.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz