Hlavní obsah
Lidé a společnost

Inženýrka Tejfarová ze „Slunce, seno“ byla poslankyní. Pak pohádkově zbohatla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 Deed

Troškova trilogie je dnes už legendární

Inženýrka Gábina Tejfarová nepatřila mezi nejoblíbenější postavy vesnického života, také jí hoštické drbny říkaly „fuchtle tříbarevná“. Její představitelka Kateřina Lojdová však žije svůj vlastní sen.

Článek

Herectví už se Lojdová dávno nevěnuje. Vlastně se dá říct, že její velká herecká kariéra skončila v Hošticích. Málokdo dnes ví, že roli v Troškově filmu dostala k narozeninám. Její maminka Ludmila totiž tehdy chodila se scenáristou Pavlem Markovem, který se známým režisérem úzce spolupracoval.

Nicméně herectví nebylo zásadní kapitolou jejího života, jak později sama přiznala. I když má vystudovanou DAMU a objevila se v dalších úspěšných snímcích, jako třeba Anděl s ďáblem v těle, řemeslo pověsila definitivně na hřebík v roce 1998. Jejím posledním počinem byl film Tanec kolem zlatého vejce. „Lidé mě znají jako herečku, ale to jsem dělala možná pět let. Pro mě je to marginální etapa života, takový veselý začátek,“ řekla před časem.

Od české politiky do Francie

Přesto se ani zdaleka nedá říct, že by nebyla vidět, ba právě naopak. Stala se poměrně úspěšná jako politička. Nejprve se totiž stala „zástupkyní lidu“ v České národní radě, to se psal rok 1992. V barvách ODA vydržela jedno volební období, o čtyři roky později víceméně pověsila na hřebík i politickou kariéru, protože se do sněmovny znovu nedostala. Chvíli sice ještě tahala za stranické zákulisní nitky, stala se dokonce i tiskovou mluvčí strany. Pak z politiky odešla.

Zase si ale nepohoršila, opět spíš vystoupala výš. Potkala totiž podnikatele Michela Fleischmanna, který se stal v roce 2020 velvyslancem ve Francii. Na slavné Sorbonně tam studuje řízení a inovace i jejich dcera Klára, mají spolu ještě syna Maxe, který studoval architekturu. Sama Lojdová říká, že je něco jako manažerka, protože musí neustále něco dělat, neposedí na jednom místě. Zabývá se mimo jiné třeba i rekonstrukcemi bytů.

Existuje ještě jedna Kateřina Lojdová

Možná si ještě pamatujete na hlášku ze Slunce, seno: „Paní inženýrka, to je něco. Auto má z Tuzexu, peněz jako šlupek,“ která byla adresována inženýrce Toufarové. Nutno říct, že většina z toho se splnila, Lojdová se opravdu nemá vůbec špatně, pokud jde o finanční stránku. A i když se několikrát spekulovalo o tom, že s Fleischmannem procházejí krizí, tak pokud to tak bylo, všechny potíže ustáli.

Pokud byste si Kateřinu Lojdovou hledali na některém vyhledavači, možná narazíte na její jmenovkyni, která byla první manželkou známého herce a moderátora Ondřeje Sokola. I tato Kateřina Lojdová má s bavičem dvě děti, Adama a Ester. A světe div se, obě dámy jsou vzdálené příbuzné. Dlouho to však nevěděly, podle všeho to zjistily až po mnoha letech.

Kam povedou kroky „té pravé“ Lojdové? Uvidíme, ona totiž dokázala mnohokrát překvapit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz